Az elmúlt napokban Japánban a Sony különleges esemény keretében leplezte le legújabb okostelefonjait. A zászlóshajó Xperia 1 V mellett bemutatásra került egy kompakt középkategóriás modell is, az Xperia 10 V, mely az Xperia 10 IV közvetlen utódja. Az új eszköz kiváló minőségű, fényes OLED kijelzővel, 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozóval és IP68 minősítéssel rendelkezik, amely garantálja a por- és vízállóságot.

Sony Xperia 10 V: OLED kijelző és Snapdragon 695 5G a Sony új készülékében

Kezdjük a kijelzővel: az Xperia 10 V egy 6,1 hüvelykes OLED panellel rendelkezik, Full HD+ felbontással, a frissítési frekvencia viszont maradt a standard 60 Hz-en. A Sony szerint ez a képernyő 1,5-szer fényesebb, mint elődéneké. Meglepően a telefon Gorilla Glass Victus védelemmel is rendelkezik, bár a hátoldala és az élei polikarbonátból készültek.

Sony Xperia 10 V: OLED kijelző és Snapdragon 695 5G a Sony új készülékében

A Sony ugyanazt a processzort választotta, mint az elődmodellnél. Ez a Qualcomm Snapdragon 695 5G, amelyhez 6 GB RAM és 128 GB belső tárhely társul. Ha több tárhelyre van szükségünk, bővíthetjük microSD kártyával is. A telefon mindössze 159 grammot nyom, és 8,3 mm vastag. Az IP68 minősítés garantálja a por- és vízállóságot, a gyártó szerint a készüléket akár 1,5 méter mélységig, maximum 30 percig meríthetjük vízbe.

Az Xperia 10 V sztereó hangszórókkal, 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozóval rendelkezik, hátul pedig egy hármas kamera rendszer található, melynek fő eleme egy 48 MP-es sensor. A kamera rendelkezik f/1.8-as nyílással, PDAF fókuszzal és optikai képstabilizációval (OIS). Emellett egy 8 MP-es telefotó szenzor is helyet kapott, PDAF fókusszal és 2x optikai zoommal, valamint egy 8 MP-es ultranagy látószögű szenzor, 120 fokos látószöggel. Az előlapon egy 8 MP-es selfie kamera található, amely Full HD felbontásban, 30 FPS sebességgel képes videót rögzíteni.

Sony Xperia 10 V: OLED kijelző és Snapdragon 695 5G a Sony új készülékében

Az ujjlenyomat-érzékelő a készülék oldalán található, a telefon belsejében pedig egy tágas, 5000 mAh-s akkumulátor kapott helyet, amelyet 21W-os vezetékes töltéssel tölthetünk fel. A Sony szerint az akkumulátor kapacitása csak három év használat után csökken 80%-ra, az eszköz pedig különféle védelmekkel rendelkezik az akkumulátor hosszú élettartamának érdekében.

A telefon fekete, fehér, zöld és lila színben kapható, és ára Európában 449 euró (kb. 169 000 Ft). Az Xperia 10 V várhatóan június közepén kerül a boltokba.