Az összecsukható okostelefonok világa idén újabb változáson megy keresztül, hiszen tri-fold modellek érkezéséről szólnak a hírek, amelyeket állítólag a Huawei és a Samsung dob piacra. A Huawei komoly elismerést érdemel ezen a téren, és ha az Apple vagy a Samsung lennénk, imádkoznánk, hogy a Huawei soha ne jöjjön rá, hogyan fejlesszen ki saját, fejlett litográfiai technológiát, mert ha igen, akkor a Huawei fogja uralni az okostelefon-piacot.

Samsung szabadalom nyithat új fejezetet az összecsukható telefonok történetében

A Samsung is készülhet egy új, érdekes formatervezéssel, amely ötvözi a könyvszerű összecsukható kialakítást egy kihúzható dizájnnal. Már láthattuk a Samsungot kísérletezni csúsztatható telefonokkal és kihúzható tervekkel. Most pedig a Samsung egy szabadalmat nyert el az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalától (források: CalibreCleaning, Tom’sGuide) “Kijelző Eszköz” címmel. A legtöbb szabadalom hosszú címekkel büszkélkedik, így elismerés illeti a Samsungot, amiért sikerült egy olyan címet alkotnia, amelyet mások akár 15 szóból álló címmé is kibővíthettek volna, de ők kettőre egyszerűsítették. Az alliteráció is hozzájárul a cím vonzerejéhez.

Samsung szabadalom nyithat új fejezetet az összecsukható telefonok történetében

Ahelyett, hogy ismételnénk, miről szól a Samsungnak odaítélt szabadalom, megmutathatjuk a Calibre Cleaning és XLeaks7 által a szabadalom alapján készített koncepciórajzokon. Ez egy hibrid, összecsukható és kihúzható táblagép. Kívülről egy szokásos Galaxy Z Fold telefonra hasonlít, bár a hátsó kamerák azon az oldalon helyezkednek el, amely nem rendelkezik zsanérral. Fedőképernyő sem található rajta.

Amikor kinyitjuk a hibrid eszközt, egy nagy, táblagép méretű belső kijelzőt tár fel. Ha ez a képernyő mérete nem lenne elegendő, a kihúzható technológiát használva az egyik oldalon ki lehet bővíteni a képernyőt, hogy nagyobb legyen. Így, amikor az eszköz ki van nyitva, lehetőség van egy nagy és egy kis képernyős módra is. Összecsukva az eszköz úgy néz ki, mint a Galaxy Z Fold zárt hátlapja. De itt a figyelemre méltó rész: összehajtva is megjeleníthet egy kis, függőleges képernyőszegmenst, amely kiáll a hátlap mögül.

Ezt a kis képernyőszegmenst értesítések megjelenítésére vagy bizonyos widgetek használatára lehetne alkalmazni anélkül, hogy a felhasználónak ki kellene nyitnia az eszközt. Ezáltal ez a függőleges sáv hasonló funkciót tölthet be, mint a tavaly bemutatott Galaxy Z Flip 5 és Razr+ nagyobb külső kijelzői, amelyek lehetővé teszik a felhasználó számára, hogy a clamshell készülékek jelentős részét anélkül élvezhesse, hogy ki kellene nyitnia az eszközt.

Az, hogy a Samsung szabadalmat nyert, még nem jelenti azt, hogy ez az eszköz idén, jövőre vagy bármikor megjelenik. Ez azonban jelzi, hogy a cég továbbra is kész újradefiniálni az okostelefon fogalmát a szemünk előtt.