A Samsung saját mobil GPU-n dolgozik az Apple és a Qualcomm példáját követve, hogy csökkentse függőségét az ARM Mali termékcsaládtól. Az Exynos 2200 Xclipse 920 GPU-ja a Samsung és az AMD közös fejlesztése volt, és ez lehet a Samsung következő lépése: egyedi GPU fejlesztése.

A mobil GPU fejlesztése valószínűleg az AMD RDNA architektúráján alapul, és az Exynos 2200 részét képező Xclipse 920 GPU az AMD RDNA2 architektúráját használta. A Samsungnak azonban az AMD segítségére lesz szüksége egy IP (intellectual property) kialakításához. A Samsung eddig az ARM Mali GPU terveire támaszkodott, de ez változhat.

A Samsung teljesítménybeli hátrányát egy okostelefonokra szabott egyedi GPU-val lehet csökkenteni. A grafikus processzor bevezetésére azonban legalább három évig várni kell.

A Samsung már dolgozik az Exynos 2300-on és az Xclipse 930 GPU-n. A sugárkövetési- RTX teszteken az Exynos 2200 Xclipse 920 jól teljesített a Snapdragon 8 Gen 2-vel szemben, ami azt mutatja, hogy van potenciál a Samsung számára ezen a téren. Az Apple GPU-jának első valódi versenytársa remélhetőleg nem okoz csalódást.