Az OpenAI jelentős fejlesztést vezetett be a ChatGPT számára, amely a mesterséges intelligenciát egy sokoldalú és összekapcsolt internetes platformmá alakítja át. A Microsoft által támogatott cég bevezette a ChatGPT-hez kapcsolódó pluginokat, amelyek lehetővé teszik az AI számára, hogy friss és releváns információkat gyűjtsön az internetről.

A ChatGPT eddig kerülte a közelmúltbeli eseményekkel kapcsolatos hozzászólásokat, mivel az adatkészlet csak 2021-ig nyúlik vissza. A pluginok segítségével most már az interneten tárolt adatbázisokból képes információkat meríteni.

Az Instacart, egy élelmiszer-házhozszállító szolgáltatás az elsők között kínál ChatGPT plugint. Ha a ChatGPT-től étkezési tervet kérsz a következő hétre, a szokásos módon teljesíti a kérést, és az Instacart áruházában megtalálja a receptekhez szükséges élelmiszereket, majd automatikusan hozzáadja őket a kosárhoz.

ChatGPT plugins

Az Instacart által biztosított webcímre kattintva azonnal az Instacart fizetési oldalára jut. A Slack, Zapier, Shopify, Klara és Expedia már létrehoztak ChatGPT pluginokat.

Jelenleg az OpenAI a pluginok létrehozásának lehetőségét a ChatGPT előfizetők számára bővíti, és idővel mindenki számára elérhetővé teszi. Az OpenAI saját webböngésző plugint és kódértelmező plugint is létrehozott.

Az előbbi fontosabb, mivel átláthatóságot biztosít a webes információk lekérdezésében és csökkenti a téves információk elfogadásának kockázatát. A böngésző plugin a Microsoft Bing Chat formátumából merít információt.

Amikor a felhasználók olyan lekérdezést adnak meg, amelyhez a ChatGPT-nek több forrásból kell információkat kinyernie és összefoglalva kínálnia, láthatják a teljes feladatláncot.

Például megtekinthetik a szekvenciális listát arról, hogy az AI milyen lekérdezést keresett a Bing keresőmotorban, és melyik forrás linkre kattintott az információk értelmezéséhez. Amikor a válasz előáll, a felhasználók láthatják a hivatkozási linkeket, amelyek a ChatGPT által nyújtott összefoglalóban vannak beágyazva.

Fontos kiemelni, hogy az OpenAI elismeri, hogy a “pluginok növelhetik a biztonsági kihívásokat, mivel káros vagy nem szándékos cselekvésekhez vezethetnek, növelve a csalásokat, félrevezetéseket vagy visszaéléseket elkövető rossz szándékú személyek képességeit”.

Azonban a cég biztosítja, hogy biztonsági intézkedéseket épített be a kockázati tényezők mérséklésére. Ezzel megpróbálja minimalizálni a veszélyeket, amelyek a pluginok által megnyitott új lehetőségekkel járnak.