Július 1-jétől Németország lesz az első ország az Európai Unióban, amely hivatalosan bevezeti a „wero” nevű elektronikus fizetési rendszert. Az új rendszer lehetővé teszi a közvetlen fizetést okostelefonról okostelefonra, így kártya nélkül is fizethetünk. Az EU célja ezzel a kezdeményezéssel a kontaktmentes fizetési folyamat egyszerűsítése.

A koherens és hozzáférhető határokon átnyúló fizetési platform létrehozása érdekében a „wero” rendszerhez Németországban a nagy pénzügyi intézmények, mint például a Sparkasse, a kooperatív bankok és a Deutsche Bank is csatlakoztak. Összesen 16 pénzügyi szolgáltató vesz részt a rendszerben, ami biztosítja annak széleskörű elérhetőségét és potenciális dominanciáját az európai piacon.

A digitális fizetési piacra, ahol olyan cégek, mint a PayPal régóta uralják a globális piacot, jelentős hatással bírhat a „wero” megjelenése. Az Európai Fizetési Kezdeményezés (EPI) projekt célja, hogy megkönnyítse a pénzügyi tranzakciókat a fogyasztók számára, és stratégiailag erősítse Európa helyzetét a digitális világban.

Előnyként említhető a tranzakciók átláthatósága és az alacsony devizaváltási költségek. A rendszer használatához nincs szükség fizikai bankkártyákra vagy hagyományos banki átutalásokra. A szakértők úgy vélik, hogy a „wero” növelni fogja a versenyt és az innovációt a banki szektorban.

Az érdeklődők további részleteket találnak a „wero” rendszerről az EPI hivatalos weboldalán.