Egyértelmű versenyellenes gyakorlatnak tűnik a hír, mely szerint a Google 2021-ben 26 milliárd dollárt fizetett annak érdekében, hogy az legyen az alapértelmezett keresőmotor az Apple mobilokon és böngészőkben. Ezt egy amerikai versenyjogi per során ismertették.

A Google partneri díjat fizet, köztük az Apple-nek is, így amikor a telefonon keresőmotort nyitunk, a Google Keresés jelenik meg elsőként. Az Apple kapta ennek az összegnek a nagy részét. A Google mintegy 26,3 milliárd dollárt fizetett, és az USA Igazságügyi Minisztériumának ügyvédei azt állítják, hogy a Google illegálisan tartja fenn monopóliumát a keresőmotorok piacán. Különösen az Apple Safari-t dominálja a Google ebben a tekintetben.

Szakértők becslései szerint a Google évente 19 milliárd dollárt fizethet az Apple-nek pusztán azért, hogy az alapértelmezett keresőmotor a Safari-ban legyen. Más márkák, mint az LG, Motorola és Samsung, valamint szolgáltatók, mint az AT&T, T-Mobile és Verizon is kapnak pénzt a Google-tól. Ez a gyakorlat böngészők fejlesztőinél is megfigyelhető, mint például a Mozilla, Opera és UCWeb esetében.

A Google ügyvédei azt állítják, hogy bármelyik felhasználó néhány kattintással vagy képernyőérintéssel megváltoztathatja az alapértelmezett keresőmotort. Mennyi bevételt hoz a Google-nek a keresési üzlet? 2021-ben csaknem 146 milliárd dollárt. A per során bemutatott dokumentumok visszamennek 2014-ig, amikor a Google 47 milliárdot keresett, és 7,1 milliárd USD-t fizetett partneri ajánlásokért.

A per során kiderült, hogy a Google ezáltal megakadályozta az Apple-t abban, hogy felvásárolja a Binget, annak ellenére, hogy az Apple szerette volna ezt megtenni. Kíváncsian várjuk, hogyan alakul a per és mekkora lesz a büntetés (la lesz..).