A 2023-as év harmadik negyedéve nemrég ért véget, és a CounterPoint már jelentette is az okostelefon-eladások legfrissebb adatait. Ebben az időszakban az eladások 8%-kal estek vissza az előző év azonos negyedévéhez képest, azonban némi növekedés volt tapasztalható a második negyedévhez képest.

Miért esett vissza az okostelefon-piac? CounterPoint adatok a 2023-as harmadik negyedévről

2023 harmadik negyedéve a júliusi és szeptemberi hónapok közötti időszakra esett. A CounterPoint elemzése szerint a második negyedévben az Apple és a Samsung uralták a globális piacot, 10 helyet szerezve a top 10-ben. A harmadik negyedév adatai alapján az okostelefon-piac növekedése lassult, az eladások pedig 8%-kal csökkentek az előző év azonos időszakához képest.

A harmadik negyedéves globális telefoneladások 8%-kal esnek, de van remény
A harmadik negyedéves globális telefoneladások 8%-kal esnek, de van remény

Azonban némi növekedés volt tapasztalható a második negyedévhez képest. A CounterPoint szerint az eladások csökkenése azért volt, mert a fogyasztói kereslet nem állt helyre elég gyorsan a gyártók elvárásaihoz képest. Ugyanakkor nagy elvárások vannak az év negyedik negyedévéhez, különösen az indiai ünnepi szezon, Kína 11.11-es ünneplése (november 11.) és a téli ünnepek alatt.

A Samsung az első helyen maradt a telefonok gyártói között, a harmadik negyedévi eladások 20%-át generálva. A Galaxy A sorozatuk hozzájárult a növekedéshez. Az Apple a második helyen áll, a piac 16%-ával, míg a Xiaomi a harmadikon 12%-kal. Az OPPO a negyediken áll 10%-kal, míg a vivo az ötödiken 8%-kal. A top 5 márka mindegyike eladáscsökkenést szenvedett 2022-hez képest: Samsung 13%-kal, Apple 9%-kal, Xiaomi 15%-kal, OPPO 10%-kal és vivo 14%-kal.