A mobiltelefonok akkumulátor-élettartamának optimalizálása mindig is kiemelt figyelemmel kísért téma volt a felhasználók és a fejlesztők körében egyaránt. A DxOMark, amely leginkább a kamerák minőségének értékeléséről ismert, most egy új területre lépett, és közzétette azoknak az alkalmazásoknak a listáját, amelyek a legnagyobb mértékben merítik a telefonok akkumulátorát.

A február 18-ai Nemzetközi Akkumulátor Nap alkalmából bemutatott tanulmány érdekessége, hogy a Battery Quality tesztcsoportja 14 különböző, 2023-ban piacra dobott okostelefont – köztük hét középkategóriás és hét csúcskategóriás modellt – vizsgált meg különböző használati szcenáriókban.

Mely alkalmazások zabálják leggyorsabban a telefonod akkumulátorát? A DxOMark felmérése

Az elemzés során kiderült, hogy az SMS alkalmazások a legnagyobb energiafogyasztók a messengerek kategóriájában, főként a mobiladat-használat miatt. A Snapchat Chat következik a sorban, maga mögé utasítva a WhatsAppot és az Instagram Chatet.

Mely alkalmazások zabálják leggyorsabban a telefonod akkumulátorát? A DxOMark felmérése

A rövid videók streamelésére szakosodott alkalmazások között az Instagram Reels vezeti a listát, megelőzve a Facebook Reelst és az egyenlő helyen álló YouTube Shortst és TikTokot. Hosszabb videók streamelése esetén az Amazon Prime Video bizonyult a legnagyobb energiafogyasztónak, megelőzve a Disney-t, a YouTube-ot, és a Netflixet is beelőzve.

Mely alkalmazások zabálják leggyorsabban a telefonod akkumulátorát? A DxOMark felmérése

A középkategóriás telefonok különösen érzékenyek ezekre a fogyasztási mintákra, ellentétben a csúcskategóriás modellekkel, amelyek jobban vannak optimalizálva a hosszú videók streamingjére. A háttérben futó alkalmazások, az adatgyűjtés, a szinkronizálás és az értesítések, valamint a gyakori helymeghatározás használata – mint például az Uber vagy a Google Maps esetében – szintén jelentősen növelik az energiafogyasztást.

Az iOS felhasználók az „Akkumulátor” menüpont alatt tekinthetik meg az egyes alkalmazások által fogyasztott energiát, és letilthatják a háttérben való frissítést, illetve a helymeghatározás használatát. Android eszközökön a „Beállítások” menüben, a „Akkumulátor” és „Akkumulátor-használat” opciók alatt érhető el ez az információ, ahol a képernyőhasználati idő és a háttérben futás ideje alapján rangsorolják az alkalmazásokat.