A legfrissebb hírek szerint Kína a tech világ színpadára lépett az OpenKylin névre keresztelt, saját fejlesztésű, nyílt forráskódú asztali operációs rendszerével. Az OpenKylin megjelenése a nemzet szilárd elköteleződését jelzi azzal kapcsolatban, hogy csökkenti függőségét az Egyesült Államok technológiai megoldásaitól.

Az OpenKylin, amelyet a közelmúltban dobtak piacra, a jól ismert nyílt forráskódú Linux operációs rendszeren alapul. Ezt a rendszert egy hatalmas, közel 4000 fős fejlesztői közösség hozta létre, és alkalmazásra kerül többek között a nemzeti űrprogramban, a pénzügyi szférában, és az energetikai iparban is. A szilárd alapot a hosszú távú támogatású Linux Kernel 6.1 adja számára, amelynek ihletét a legendás kínai mitológiai lény, a „Qilin” szolgáltatta.

Kína operációs rendszer piaca rendkívül jelentős, a tavalyi értéke hatalmas, 15,5 milliárd jüan (kb. 724 milliárd Ft) volt. A kínai technológiai szektor az elmúlt években folyamatosan azon dolgozott, hogy saját, független operációs rendszert hozzon létre, amely nem szorul az Egyesült Államok technológiájának használatára. Az OpenKylin rendszer fejlesztéséhez számos cég és szervezet járult hozzá e cél elérése érdekében.

Érdemes megemlíteni, hogy a Kína Ipari Irányítási Rendszerek Kibervészhelyzeti Válaszcsapatát, melyet az Ipari és Informatikai Minisztérium felügyel, kiemelkedően támogatta ez a kezdeményezés. Jelenleg több tucat kínai cég dolgozik azon, hogy olyan operációs rendszereket hozzanak létre, amelyek képesek helyettesíteni a Microsoft Windows és az Apple MacOS rendszereit.