2024 első negyedévében az okostelefon-chipsetek piacán jelentős változások figyelhetők meg a főbb szereplők piaci részesedésében, a Counterpoint Research jelentése szerint. Ez a negyedéves elemzés részletezi a MediaTek, a Qualcomm, az Apple, az UNISOC, a Samsung és a HiSilicon (Huawei) teljesítményét.

Jelentős átrendeződés az okostelefon-chipsetek piacán; A MediaTek dominál 2024 első negyedévében

A MediaTek 40%-os piaci részesedéssel vezet

A MediaTek megerősítette piacvezető pozícióját, elérve a 40%-os piaci részesedést 2024 első negyedévében. Bár a 2023 utolsó negyedévében tapasztalt magas kereslet miatt csökkent a részesedés negyedévről negyedévre, az 5G iránti növekvő kereslet és a Dimensity 9300 zászlóshajó bemutatása hozzájárult ehhez az eredményhez. A Dimensity 9300 jól fogadták a piacon, megerősítve a MediaTek pozícióját a prémium szegmensben.

A Qualcomm helyzete

A Qualcomm 23%-os piaci részesedést ért el 2024 első negyedévében, ami növekedést jelent az előző negyedévhez képest, de csökkenést az előző év azonos időszakához viszonyítva. Bár a Samsung Galaxy S24 sorozatának bemutatása, amely Qualcomm és Samsung chipsetekkel egyaránt felszerelt, hozzájárult a volumennövekedéshez, a szezonális hatások kedvezőtlenül befolyásolták a Snapdragon 800 sorozat szállításait. A Qualcomm továbbra is kulcsfontosságú szereplő, de a Samsung egyre erősebb versenytársnak bizonyul.

Az Apple szezonális visszaesése

Az Apple 17%-os piaci részesedést ért el 2024 első negyedévében, csökkenve a 2023 negyedik negyedévében elért 20%-ról. Ez elsősorban a téli ünnepi időszak utáni szezonális hatásoknak tulajdonítható. Ennek ellenére az Apple továbbra is jelentős szereplő a piacon, nagy várakozásokkal a jövőbeli bemutatókra.

UNISOC és Samsung vegyes teljesítménye

Az UNISOC piaci részesedése 9%-ra csökkent, továbbra is az alacsony kategóriájú szegmensre összpontosítva, 99 USD alatti árkategóriában. Ezzel szemben a Samsung 6%-os piaci részesedést ért el, köszönhetően a Galaxy S24 sorozat Exynos 2400 és a Galaxy A25 sorozat Exynos 1280 chipekkel való bemutatásának.

A HiSilicon (Huawei) visszatérése

A HiSilicon visszatért a piacra, 2024 első negyedévében 3%-os piaci részesedést elérve, miután az előző negyedévekben nem volt jelen. Ez egy fokozatos újbóli megjelenést jelez a Huawei globális chipset piacán, bár még kérdéses, hogy ez a tendencia folytatódik-e.

Kilátások és jövőbeli trendek

Az okostelefon-chipsetek globális piaca továbbra is az 5G és az MI technológiák innovációinak dominál. A MediaTek és a Qualcomm úgy tűnik, hogy fő haszonélvezői lesznek az olyan fejlett gyártási technológiákra való átállásnak, mint az 5/4 nm, és hamarosan a 3 nm.

Jelentős átrendeződés az okostelefon-chipsetek piacán; A MediaTek dominál 2024 első negyedévében

Specifikációk és részletek:

  • MediaTek: 40% piaci részesedés 2024 Q1-ben, vezető pozíció az 5G iránti kereslet és a Dimensity 9300 bevezetése miatt.
  • Qualcomm: 23% piaci részesedés, szezonális hatások által befolyásolva, de a Galaxy S24 bemutatása támogatta.
  • Apple: 17% piaci részesedés, csökkenés a szezonális hatások miatt.
  • UNISOC: 9% piaci részesedés, uralja az alacsony kategóriás szegmenst.
  • Samsung: 6% piaci részesedés, növekedés az Exynos 2400 és Exynos 1280 révén.
  • HiSilicon (Huawei): 3% piaci részesedés, fokozatos visszatérés.
  • Egyéb: 1% piaci részesedés.