Az LG egy innovatív kétlábú robotot fejlesztett ki, ami a háziállatokra képes vigyázni a gazdák távollétében. Ennek a robotnak a bemutatója a 2024-es CES-en, Las Vegasban lesz megrendezve, ahol a részletek is nyilvánosságra kerülnek.

LG Robot

Ez a kompakt méretű robot szabadon képes mozogni a lakásban, és számos funkcióval rendelkezik. Távollétében értesíthet, ha például a légkondicionálót bekapcsolva hagytad, vagy figyelhet a háziállatokra, míg dolgozol. Hasonlóan az Alexa vagy az Apple HomePod álló okosotthon-segédjeihez, az LG robotja időjárás-jelentéssel és gyógyszerbevételi emlékeztetővel is szolgál.

A robot az AI programokat futtató Qualcomm Robotics RB5 Platformmal működik, ami hardver és szoftver kombinációját jelenti. Képes arcfelismerésre, hangfelismerésre, környezetében lévő emberek érzéseinek feldolgozására és beszélgetésbe elegyedésre. Az LG szerint a robot képes lesz az ajtónál üdvözölni, érzelmeket elemezni és zenét lejátszani a hangulat fokozására vagy elalvás segítésére. Még “érzelmeket” is képes kifejezni a mozgatható lábizületeinek köszönhetően, ami bár aranyos funkció, gyakorlati hasznát tekintve kérdéses.

A robot arcába épített kamerával, hangszóróval és különböző szenzorokkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a navigálást, beszédet és hallgatást. Mérni tudja a beltéri levegő minőségét és a hőmérsékletet is, bár nem egyértelmű, hogy csatlakoztatható-e okosotthon rendszerekhez, és képes-e a termosztátot irányítani. Az LG még nem reagált a kommentárkérésekre, a robot árát pedig később fogják bejelenteni.

Mivel a robot szabadon mozoghat, programozható, hogy vigyázzon a háziállatokra, és értesítéseket küldjön a mobiltelefonra, ha “szokatlan tevékenységet észlel”. Ugyanezeket a megfigyelő eszközöket használva, a robot mobil “biztonsági őrként” is működhet, értesítéseket küldve, ha mozgást észlel a házban a távollét alatt. Vagy egyszerűen csak szól, ha a konyhai fényeket hagytad bekapcsolva.