A Google tavaly mutatta be első összecsukható telefonját, a Pixel Fold-ot, de már 2021-2022 környékén is sok pletyka keringett egy ilyen eszköz lehetséges megjelenéséről. Most előkerültek fotók az első prototípusról, amely megmutatja, hogyan nézhetett volna ki a cég első könyvszerűen összecsukható készüléke.

Google Pixel Fold
A Pixel Fold korai tervei és a Google döntései

A prototípus, amely a „pipit” vagy „passport” kódnevet viselte, a Pixel 6 Pro szélesebb verziójára hasonlított, a hátulján végigfutó „púpos” kameramodullal. Az eszköz külső panelje vastag és kevésbé esztétikus keretekkel rendelkezett. A belsejében az első generációs Tensor lapka dolgozott volna, amely a Pixel 6-ban is megtalálható, és a hátlapi kamera egy Sony IMX363 szenzor lett volna, amely a 2018-as Pixel 3-ban debütált.

A Google végül úgy döntött, hogy elhalasztja az első összecsukható telefon bevezetését, és a Pixel Fold végül egy évvel később, a Pixel 7 sorozattal együtt jelent meg. Az új dizájn és a továbbfejlesztett hardver sokkal vonzóbbá tette a készüléket. Az új Pixel Fold vékonyabb keretekkel és frissebb megjelenéssel rendelkezik, a kamerák is fejlettebb szenzorokat kaptak.

Az eredeti prototípus visszatartásának egyik fő oka az volt, hogy az Android akkoriban még nem volt optimalizálva a nagy, szokatlan felbontású panelekre. Az Android 12L, amelyet kifejezetten táblagépek és összecsukható eszközök számára terveztek, csak 2022-ben debütált. Emellett a prototípus hardvere sem volt túl lenyűgöző. Így a Google úgy döntött, hogy átdolgozza a készüléket, és egy 2023-as követelményeknek jobban megfelelő telefont dob piacra.

A Pixel Fold jelenleg 1679 euróért (kb. 665 000 Ft) kapható az Amazon Németország oldalán. Bár nem nevezhető hatalmas sikernek a piacon, ahol a Samsung uralja a terepet a Flip és Fold modelljeivel, mégis az egyetlen Google által gyártott összecsukható telefon, amely tiszta Android élményt nyújt. Várhatóan az év végén vagy jövőre érkezhet a „Pixel Fold 2” is.