A TikTok-ot működtető ByteDance újabb jogi problémákkal szembesül, ezúttal egyik alkalmazásuk, a CapCut adatgyűjtési gyakorlata miatt. A CapCut egy videószerkesztő és -készítő alkalmazás, ami számos szűrőt, beállítást, vizuális stílust, valamint kivágási eszközöket kínál.

A ByteDance-t most azért perlik be, mert a CapCut alkalmazás biometrikus adatokat gyűjtött, főként a felhasználók arcscanjait, mindezt anélkül, hogy engedélyt kértek volna rá. Ez illegális adatszerzésnek minősül. A CapCut videószerkesztő alkalmazásnak már több mint 200 millió aktív felhasználója van.

Az Illinois államban indított per szerint a CapCut privát adatokat gyűjt a felhasználókról, ezzel megsértve az állam Biometrikus Információk törvényét. Az arcscaneken túl az alkalmazás hanglenyomatokat is gyűjt anélkül, hogy erről tájékoztatná a felhasználókat. Továbbá adatokat gyűjt a felhasználók helyzetéről, neméről, születési dátumáról, és hozzáférést kap a fotóikhoz és videóikhoz.

Elsősorban célzott hirdetések számára gyűjtik az adatokat, de mindig fennáll a gyanú, hogy az adatok a Kínai Kommunista Párt kezébe kerülnek. Végül kiderül, hogy ez a szoftver még a MAC címhez és a telefon SIM kártyájának sorozatszámához is hozzáférhet.

A ByteDance adatvédelmi irányelveit úgy fogalmazták meg, hogy a felhasználó nem érti, mit olvas. A ByteDance már számos perről tudósíthat az elmúlt évben, beleértve a TikTok kormányzati és egyetemi tiltásait, valamint egyes államokban történt betiltásait. A cég elismerte, hogy kémkedett újságírók után, de a felhasználói bázis növekedése nem állt meg.