Míg az Apple AR/VR szemüveggel kapcsolatban tisztán látjuk a vállalat jövőbeli terveit, a hajlékony kijelzős telefonokkal kapcsolatban még számos kérdés merül fel. Sokan úgy gondolják, hogy az Apple-től csak 2025-2026 körül fogunk látni valami konkrétat, ám a mai nap azonban új felismeréseket hozott: úgy tűnik, a cupertinói óriás inkább a görgős kijelzők felé hajlik, és kevésbé a hagyományosan hajlékony telefonok felé.

Görgős kijelzők irányába mozdul az Apple, fedi fel egy legfriss szabadalom!

Az Apple bejegyzett egy olyan eszközt, amely rendelkezik egy görgős, vagy “scrollolható” kijelzővel. Az ilyen eszközök az iPad-hez, az iPhone-hoz és akár a televíziókhoz is kapcsolódhatnak. Sőt, a hivatalos dokumentumok még asztali kijelzőkre és autó műszerfalaira is utalnak. Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatala ezt a szabadalmat nemrég hozta nyilvánosságra, és ez nem teljesen újkeletű.

Görgős kijelzők irányába mozdul az Apple, fedi fel egy legfriss szabadalom!

Az Apple már 2014 óta kutatja a “kiterjeszthető” kijelzőket. A nemrégiben bejegyzett találmány egy olyan kijelzőre utal, amely képes változtatni a tárolási és a megjelenítési formátuma között. Amikor a kijelző kinyílik, lapos lesz, míg összegöngyölve egy tengely köré kompakttá válik.

A kijelző pixel-alapú lesz (POLED), és rendelkezni fog egy átlátszó védőréteggel, amely tartalmazhat vékony üvegkomponenseket is. A kijelzőt borító védőréteget külső tárgyakból eredő karcolások érinthetik. Az Apple ezt a kihívást úgy próbálja leküzdeni, hogy a kijelző kialakítását olyan módon tervezi meg, hogy görgős állapotban a külső védőréteg viseli a görgőbe tekeréskor keletkező nyomási erőket (kompressziós stresszt). Ezzel a módszerrel csökkenthető a karcolások káros hatása, és így védhető a kijelző a sérülésekkel szemben.

A piacon már számos görgős projekt is található, többek között az LG, az OPPO és a Motorola termékei között. Az LG már ki is dobott néhány görgős televíziót, a Motorola pedig bemutatta a görgős RIZR telefonját a Mobile World Congressen, ahol mi is megtekinthettük. A készülék 5 hüvelykes kijelzővel rendelkezik, amely 6,5 hüvelykre bővíthető, de egyelőre még csak koncepció stádiumban van.

Nemrégiben arról is értesültünk, hogy az Apple egy hajlékony, vagy görgős kijelzővel rendelkező MacBook-on is dolgozik, amely várhatóan 2026 környékén jelenik majd meg.