A Google ezen a héten bejelentette, hogy újraálmodja a Bard digitális asszisztensét, amely mostantól Gemini néven fut. A változás mellett a vállalat egy fizetős változatot is piacra dobott, ami egy erősebb AI modellre épül.

Google Gemini: Új név és fizetős változat a Bard utódjától; Mennyibe kerül?
Google Gemini: Új név és fizetős változat a Bard utódjától; Mennyibe kerül?

A rebranding időzítése sem véletlen: éppen egy évvel ezelőtt, 2023. február 8-án debütált a Bard, a Google válasza a ChatGPT-re. A Bard a LaMDA nyelvi modellt használta, de decemberben a cég átállt a Gemini modellre. Mostantól minden Gemini néven folytatódik, a Gemini Pro 1.0 modellre építve. A szolgáltatás 230 országban, többek között Magyarországon is elérhető, és több mint 40 nyelvet támogat.

A Gemini webes verzióban és dedikált alkalmazásban is elérhető, iOS-en a Google alkalmazás részeként, Androidon pedig önálló letöltésként. A chatbot szöveges és hangalapú kommunikációt is támogat, valamint multimodális, ami azt jelenti, hogy képes képeket is fogadni bemenetként vagy generálni.

A Gemini ingyenes verzió mellett van egy fizetős változat is, a Gemini Advanced, amely a Gemini Ultra 1.0 nyelvi modellt használja. A szolgáltatás két hónapos próbaidőszak után havi 22 euróba (kb. 8 400 Ft) kerül, és tartalmaz 2 TB tárhelyet a Google One-on, valamint további Google One Premium előnyöket. A Gemini hamarosan integrálódik a Gmailbe, a Google Dokumentumokba és más Google szolgáltatásokba. Az Androidon a Google Asszisztens helyét is átveszi, és ugyanúgy aktiválható a Power gombbal vagy a “Hey Google” parancsszóval.

A Gemini képes cikkek összefoglalására vagy fotók leírásának generálására, így a Google újabb lépést tett az AI terén, széles körű alkalmazási lehetőségeket kínálva felhasználóinak.