Ezen a héten a OnePlus egy sajátos álláspontot foglalt el az Android-frissítésekkel kapcsolatban, amely elüt a Samsung és a Google által kínált hét éves támogatástól. A vállalat négy év frissítést ígér a OnePlus 12 modellhez, és határozottan kiáll amellett, hogy ez a megközelítés a helyes.

A OnePlus szerint a hosszabb távú szoftvertámogatás nem feltétlenül jelenti a felhasználói élmény javulását, különösen, ha figyelembe vesszük a hardver és a dizájn elöregedését. Kinder Liu, a OnePlus COO-ja és elnöke, a Tom’s Guide-nak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy a Samsung által ígért hét éves frissítés olyan, mintha “további összetevőket adnánk egy penészes szendvicshez”. A gyakorlatban ez nem működik olyan jól, mint papíron.

Miquel Ballester, a Fairphone társalapítója válaszolt Liu kijelentéseire, hangsúlyozva, hogy “a nem javítható, ragasztóval összetapasztott telefonok nem szolgálhatnak kifogásként a gyenge szoftvertámogatásra”. Ballester szerint, ha nem tudod kinyitni a készüléket, akkor valójában nem is a tiéd. Érvelése szerint hiábavalók a hosszú távú frissítések, ha a telefon akkumulátora két év alatt tönkremegy, vagy a processzor megbízhatatlanná válik.

Ez a nyilatkozatháború felveti a kérdést, hogy vajon mi lenne az ideális támogatási időszak egy mobiltelefon számára. A OnePlus álláspontja és a piacon elérhető más megoldások közötti ellentét rávilágít arra, hogy a hosszú távú frissítések melletti érvelés nem csupán a szoftverfrissítések gyakoriságáról szól, hanem szorosan kapcsolódik a fenntarthatósághoz és a javíthatósághoz is.