A Windows XP sokak szemében továbbra is a “legjobb operációs rendszer”, amit a Microsoft valaha készített. Nem tudom pontosan, hogy valóban így van-e, de biztosan elmondható, hogy világszerte sok felhasználó kedvelte. Már nincs hivatalos szoftvertámogatása, tehát 2023-ban komoly kockázatot jelent az interneten való használata. Ma azonban megtudtuk, hogy egy Reddit-felhasználónak sikerült feltörnie a Windows XP aktiválási algoritmusát, 21 évvel a debütálása után. De mit jelent ez?

Feltörték a Windows XP aktiválási algoritmusát: mit jelent ez a felhasználók számára?

Egyszerűen fogalmazva, az operációs rendszer aktiválási algoritmusát feltörték. Ez azt jelenti, hogy offline módon is aktiválható egy Windows XP licenc a Reddit-felhasználó által közzétett szoftver segítségével. Ha nosztalgikus vagy, és van otthon egy régebbi számítógéped, amelyet újra szeretnél indítani, vagy virtuális gépen szeretnéd telepíteni az operációs rendszert, akkor használhatod ezt az eszközt az operációs rendszer aktiválására.

Az “xp_activate32.exe” nevű futtatható fájlról van szó, amelyet itt lehet letölteni. Az operációs rendszer telepítése után hozzáférhetsz hozzá, anélkül, hogy csatlakoznál az internethez, így elkerülhetők a potenciális fertőzési veszélyek. A felhasználó azt javasolja, hogy ha van hivatalos aktiválási kódod a licenchez, akkor azt használd.

Azonban érdemes megjegyezni, hogy a Windows XP már több éve nem rendelkezik a Microsoft hivatalos támogatásával. Ez azt jelenti, hogy nem kap biztonsági frissítéseket, és sebezhető az online kibertámadásokkal szemben. Így a Windows XP aktiválási algoritmusának feltörése lehetőséget nyit a rendszer licenc nélküli használatára, de tisztában kell lennünk azzal a kockázattal, amelynek kitesszük magunkat egy elavult és hivatalos támogatás nélküli operációs rendszer használatakor.