Európai űr- és távközlési vállalatok egy csoportja új partnerséget hoz létre, hogy válaszoljon az Európai Bizottság IRIS² (Infrastructure for Resilience, Interconnectivity and Security by Satellite) nevű európai műholdas konstelláció tenderfelhívására. Az IRIS² célja egy új, biztonságos és ellenálló kapcsolati infrastruktúra kialakítása az európai kormányok, vállalatok és állampolgárok számára, és egyben az Elon Musk által vezetett Starlink program európai versenytársának is tekinthető.

Az Airbus Defence and Space, Eutelsat, Hispasat, SES és Thales Alenia Space vezette nyílt konzorcium alapvető csapattagokkal bővül, mint a Deutsche Telekom, OHB, Orange, Hisdesat, Telespazio és Thales. Együtt olyan államigézetű műholdas konstellációt terveznek létrehozni, amely több pályás architektúrával rendelkezik és kompatibilis a földi rendszerekkel, ezzel szemben állva Elon Musk Starlinkjével, amely jelenleg nagyrészt globális internetszolgáltatást nyújt műholdas hálózaton keresztül.

Európai űr- és távközlési óriások egyesülnek az IRIS² műholdas konstelláció létrehozásáért, hogy felvegyék a versenyt Elon Musk Starlinkjével

A partnerségben részt vevő vállalatok integrált csapatot hoznak létre, hogy kiaknázzák az európai űr- és távközlési szakértelemet a biztonságos műholdas kommunikációs megoldások terén. A konzorcium arra ösztönzi a startupokat, középvállalkozásokat és kisvállalkozásokat, hogy csatlakozzanak a partnerséghez, és így egy új, innovatív és versenyképes európai űrágazat alakul ki, ahol új üzleti modellek születnek, és egyensúlyt teremtenek az amerikai Starlink szolgáltatással szemben.

Az együttműködő európai űrbeli szereplők célja, hogy az egész kapcsolati értéklánc mentén együttműködjenek, elősegítve az EU stratégiai autonómiáját a szuverén, biztonságos és ellenálló kormányzati szolgáltatások nyújtásával az európai állampolgárok védelme érdekében. A csapat a kormányzati és kereskedelmi infrastruktúrák közötti szinergiákat hasznosítja. A konzorciumban részt vevő partnerek a digitális szakadék áthidalására és az európai globális elérésének és versenyképességének növelésére is képesek lesznek.

Európai űr- és távközlési óriások egyesülnek az IRIS² műholdas konstelláció létrehozásáért, hogy felvegyék a versenyt Elon Musk Starlinkjével

Az IRIS² ellenálló és biztonságos kapcsolódási megoldásokat nyújt a kormányok számára az európai polgárok védelme érdekében, valamint kereskedelmi szolgáltatásokat kínál az európai gazdaságok és társadalmak számára. Az IRIS² erősíti az EU partnerségi politikáját is, külföldre kínálva infrastruktúráját. Az IRIS² az EU új űrprogramja egy digitális, ellenálló és biztonságosabb Európa megteremtése érdekében.

Az IRIS² (vagy IRISS) program által létrehozott európai műholdas konstelláció képes lesz egyensúlyt teremteni a világpiaci versenyben, és lehetőséget kínálni az európai vállalatok és lakosság számára az amerikai Starlink szolgáltatás helyett. Az európai vállalatok összefogása és szakértelmük ötvözése biztosítja, hogy a program megfelelő alternatívát nyújtson az európai állampolgárok és vállalatok számára, hozzájárulva Európa digitális és űripari fejlődéséhez.