Az ElevenLabs bejelentette, hogy digitálisan előállított hírességek hangfelvételeivel bővítette újonnan indított Reader alkalmazását. A színészek között van Judy Garland, James Dean és Burt Reynolds is. Az alkalmazás képes cikkeket, PDF-eket, ePub fájlokat, hírleveleket, e-könyveket és bármilyen más szöveget hangfelvételekké alakítani. Az ElevenLabs megállapodott a színészek örököseivel a hangfelvételek felhasználásáról, bár a kompenzáció részleteit nem közölték.

A vállalat szerint az együttműködés a hírességek örökségének tiszteletben tartásával történt. Dustin Blank, az ElevenLabs partnerkapcsolatokért felelős vezetője elmondta, hogy a hírességek hangjának hozzáadása fontos lépés a tartalom bármilyen nyelven és hangon történő elérhetővé tételében. David Gunkel, az Észak-Illinoisi Egyetem professzora rámutatott, hogy míg egy személy saját hangját nem lehet levédeni, a régi felvételeken alapuló MI modellek szerzői jogi védelem alatt állnak, és ezek a partnerségek megfelelnek a jogi kereteknek.

Az ElevenLabs már korábban is felkeltette a figyelmet, amikor eszközüket egy hamis robothívás létrehozására használták Joe Biden elnök nevében. Ez és más hasonló esetek kérdéseket vetnek fel az MI technológia etikus használatáról a kreatív iparágakban. Scarlett Johansson például megdöbbenését és dühét fejezte ki, amikor az OpenAI felhasználta a hangját a beleegyezése nélkül.

A média vállalatok is egyre inkább kihasználják az MI technológia lehetőségeit. Az NBC például bejelentette, hogy a nyári olimpián az Al Michaels sportriporter MI-verzióját használják a Peacock streaming platform napi összefoglalóiban. Az NBC szóvivője közölte, hogy Michaelt kompenzálják az együttműködésért. Az MI által generált hírességek hangjainak fogadtatása azonban még kérdéses a közönség részéről, és hitelességi aggályokat is felvethet.