Az OpenAI GPT technológia hatása óriási, és ezt maga a Microsoft alapítója, Bill Gates is elismeri. A vitatott milliárdos úgy véli, hogy ez a legnagyobb technológiai előrelépés 1980 óta. Lássuk, milyen volt a tapasztalata egy ilyen chatbot használatával.

Bill Gates forradalminak nevezi a technológiát, és úgy látja, hogy ez a legnagyobb technológiai előrelépés, mióta először látott egy grafikus felhasználói felületet (GUI) 1980-ban. Ennek előtt a felhasználók parancssorokon keresztül használták a számítógépeket, de a GUI technológiával minden megváltozott.

Egy blogbejegyzésében Gates elmeséli, hogy tavaly kihívta az OpenAI csapatát egy olyan mesterséges intelligencia-modell kifejlesztésére, amely képes átmenni az Advanced Placement Biology vizsgán, amit a GPT-4 meg is valósított, ráadásul maximális pontszámmal.

Íme néhány Bill Gates által elmondott gondolat:

“Az egész élmény lenyűgöző volt. Tudtam, hogy éppen a legfontosabb technológiai előrelépést láttam a grafikus felhasználói felülettől (GUI) kezdve egészen a mai napig.”

“Az AI fejlesztése olyan alapvető, mint a mikroprocesszor, a PC, az internet vagy a mobiltelefon létrehozása. Megváltoztatja az emberek munkavégzésének, tanulásának, utazásának, egészségügyi ellátásának és kommunikációjának módját. Az egész iparág át fog rendeződni körülötte. A vállalkozások abban fognak különbözni, hogy mennyire használják jól az AI-t.”

Emlékeztetőül: Gates és a Microsoft szoros kapcsolatban állnak az OpenAI-jal (a ChatGPT készítője), amelybe a Microsoft 10 milliárd dollárt fektetett be. Végül a milliárdos hozzátette, hogy az embereknek “kiegyensúlyozniuk kell a félelmüket” az AI-vel kapcsolatban a technológia életük javítására irányuló potenciáljával.

Gates úgy véli, hogy a kormányoknak és a jótékonysági szervezeteknek támogatniuk kell az AI eszközöket a világ oktatásának és egészségügyi ellátásának javítása érdekében, mert a vállalatok nem feltétlenül lesznek hajlandóak ilyen befektetéseket eszközölni.

A Microsoft alapítója hangsúlyozza, hogy az AI technológia hatalmas potenciállal bír a társadalom számos területén, mint például az oktatás, az egészségügy, a közlekedés és a kommunikáció. A jövőben a sikeres vállalatok azok lesznek, amelyek képesek hatékonyan alkalmazni és kihasználni az AI-t.

Gates azonban nem hagyja figyelmen kívül az AI-val kapcsolatos aggodalmakat, és arra szólítja fel a döntéshozókat, hogy felelősségteljesen használják a technológiát, és olyan szabályozási kereteket hozzanak létre, amelyek biztosítják az etikus és fenntartható alkalmazást.

Összefoglalva, Bill Gates szerint az OpenAI GPT technológia a legnagyobb technológiai előrelépés 1980 óta, amelynek hatása a jövőben számos iparágat és az emberi élet minden területét átalakíthatja. A sikeres alkalmazás és az AI-val kapcsolatos aggodalmak kezelése érdekében a kormányoknak, a jótékonysági szervezeteknek és a vállalatoknak együtt kell működniük a technológia felelősségteljes és etikus használatának előmozdításában.