Sokan úgy érzik, hogy igazságtalanul bánnak velük, amikor teljes áron vesznek egy autót, de csak kiegészítő díjért tudják feloldani néhány zárolt funkciót. Ez a gyakorlat a Tesla járműveivel kezdődött és néhány más nagy márka, mint a BMW és a Mercedes, gyorsan átvette. Nos, most néhány berlini diák trükkösen sikerült feloldania ezeket a zárolt funkciókat az AMD lapka sebezhetőségének kihasználásával, bár ez nem hivatalos és jogilag kérdéses megoldás.

A Techcrunch tárja fel azt, hogy a feloldást három berlini technikai egyetemi hallgató találta meg. Terveik szerint a következő heti Las Vegas-i Black Hat témájú kiberbiztonsági konferencián fogják bemutatni az felfedezésüket. A hallgatók azt mondják, hogy ők is Tesla-tulajdonosok, és nem értettek egyet azzal, hogy külön 300 dollárt kell fizetniük csak a hátsó ülések fűtéséért.

Hogyan sikerült a hack? A “voltage glitching” technikát használták, amely egy olyan támadás, amely a lapka feszültség-mutatóját tévesen jeleníti meg. Ezt követően a Tesla infotainment rendszerét működtető AMD lapka manipulálhatóvá válik. A trükknek köszönhetően a rendszer elkezdi azt tenni, amit a hackerek szeretnének, például kihagy egy utasítást és elfogadja a módosított kódot.

A Tesla számára talán még ennél is aggasztóbb, hogy ezt a hibát nem lehet egyszerűen javítani. A hack még az önvezető funkciót is aktiválhatja azokban a régiókban, ahol ez korábban zárolva volt, bár a kutatók még nem próbálták ezt ki. Mivel a probléma hardverrel kapcsolatos, nem lehet egyszerű szoftverfrissítéssel orvosolni. Kíváncsiak vagyunk, mennyit fog Elon Musk fizetni a hallgatóknak, hogy segítsenek a probléma megoldásában.