A RARBG, amely a világ legnagyobb torrent oldalainak egyike, végleg lehúzta a rolót, és ezzel több millió felhasználónak mondott búcsút. Az oldal, mely megbízható forrása volt az új filmeknek és tévéműsoroknak, számtalan okot sorolt fel arra, hogy miért döntött a működésének megszüntetése mellett. Ez a váratlan leállás egy egész korszak végét jelenti.

A 2008-ban alakult RARBG lényeges szereplővé nőtte ki magát a torrent ökoszisztémában. Az oldal havi milliókat vonzott a világ minden tájáról, és fontos közvetítő szerepet játszott a The Scene és a kalóz közösség között.

Ma az oldal tizenöt éves futása hirtelen véget ért. A csapat búcsúüzenetét az oldal kezdőlapján tették közzé. Ezt az információt egy hiteles forrás is megerősítette.

A RARBG számos okot hozott fel a váratlan döntés mögött, beleértve a COVID-hoz kapcsolódó egészségügyi problémákat, amelyek tragikus módon az egyik érintett halálához vezettek. Az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus szintén befolyásolta a csapatot, a RARBG utalásokat tett arra, hogy tagjai mindkét oldalon harcolnak.

“Az elmúlt 2 év rendkívül nehéz volt számunkra – a csapatunkból néhányan a covid szövődményei miatt vesztették életüket, mások még mindig küzdenek a betegség mellékhatásaival és nem képesek dolgozni. Egyesek pedig Európában harcolnak – MINDKÉT OLDALON,” írja a csapat.

A növekvő működési költségek, különösen az európai adatközpontokban, szintén hozzájárultak a döntéshez. A bevételek nem tudtak lépést tartani a növekvő költségekkel, így az oldal leállítása végül a legjobb megoldásnak tűnt.

“Az infláció elviselhetetlenné teszi a mindennapi kiadásainkat. Ezért már nem tudjuk fenntartani ezt az oldalt a hatalmas költségek nélkül, melyeket már nem tudunk saját zsebből fedezni. Egyhangú szavazás után úgy döntöttünk, hogy már nem tudjuk tovább csinálni.”

“Sajnáljuk 🙁 Viszlát,” így zárul az üzenet.

Ezzel véget ér a népszerű RARBG kiadások sorozata is, amelyeket számos más kalóz oldalon is megosztottak. Ezek a kiadások, amelyeket a kezdetektől fogva magas minőségűeknek tartottak és sosem tartalmaztak CAM-eket, a legtöbbet letöltött tartalmak közé tartoztak a történelemben.

A mai leállás a torrent oldalak történetének egyik legnagyobb eseménye. Ez az első nagy leállás a 2015/2016-os időszak óta, amikor a KickassTorrents, a Torrentz és az ExtraTorrent is búcsút intettek a színpadnak.

Nem szükséges külön említeni, hogy számos utánzó lesz, aki szívesen átvenné a RARBG márka helyét. Azonban az eredeti RARBG már nem létezik.