A Facebook 2016-ban kínálta fel annak lehetőségét, hogy felhasználói a Messengeren keresztül is küldhessenek és fogadhassanak SMS-eket. Ezt a funkcionalitást azonban 2023-ban, szeptember 28-án megszünteti a cég, mint azt a Facebook Help Center oldalán is közölte.

Azoknak a felhasználóknak, akik eddig a Messenger alkalmazást használták alapértelmezett SMS alkalmazásként, már nem lesz lehetőségük szöveges üzenetek küldésére és fogadására a frissítés után. A Facebook azt tanácsolja az Androidos felhasználóknak, hogy váltanak az alapértelmezett telefonos Üzenetek alkalmazásra, vagy a Google Messages alkalmazásra.

Az SMS korszaka véget ér a Messengerben: mit jelent ez a felhasználók számára?

Az SMS kommunikáció már egy ideje a háttérbe szorul, tekintettel a WhatsApp, Telegram és iMessage népszerűségére, míg a Google a RCS üzenetküldési formátumot próbálja előtérbe helyezni. Az RCS olyan kiegészítő funkciókat kínál, mint a gépelés megjelenítése, az elolvasott üzenetek státuszának kijelzése és az üzenetküldés mobiladat és Wi-Fi használatával.

A rendszer emellett magas felbontású fotók és fájlok megosztását is lehetővé teszi. Nemrég derült ki, hogy a Google Messages alkalmazás az RCS-t fogja használni alapértelmezett kommunikációs formaként, és titkosítani fogja a csoportos chat üzeneteket. A Google 2019-ben vezette be az RCS-t az Android felhasználók számára és próbálta rávenni az Apple-t is a rendszer alkalmazására, eddig azonban eredménytelenül.