A Google legújabb terméke, a Gboard, komoly MI (Mesterséges Intelligencia) frissítést kapott, amely a Google I/O 2023 konferenciájának egyik fő témája volt. Itt a Google bemutatta, hogyan változtatják meg a generatív nyelvi modellek a kulcsfontosságú termékeiket.

A Gboard most MI-t használ, amely az írás automatikus javítására és emoji generálásra képes. Jelenleg a Gboard beta 13.3 verziójánál tartunk, a legérdekesebb új funkció pedig a “Proofread by Gboard” névre hallgat. Egy felugró ablakban tájékoztat arról, hogy amikor ezt a funkciót használod, a beírt szöveg, a visszajelzés és az interakció a Google szervereire kerül.

Ezután 60 napig ott maradnak, és a jövőbeni írásod során javaslatokként jelennek meg. Amikor befejezted a mondat írását, egy szimbólum jelenik meg a billentyűzet felett, amely egy “Fix it” lehetőséget kínál, amelyet egy “Toolbox” parancsikonon keresztül érhetünk el. Ha rákattintasz, a billentyűzetet javaslatokkal teli verzióra cseréli, ahol a különböző javításokat aláhúzással emelik ki.

A Gboard további funkciókat is kap, például a Gmail-ben megtalálható “Help me Write” stílusú funkciót, amely lehetővé teszi az általad írt szöveg újraírásának tonusának megváltoztatását. Létrehozhatunk így formálisabb vagy kevésbé formális szövegeket. Az “Emogen” matricagenerátor is helyet kapott, amely MI-t használva emoji stílusú matricákat hoz létre. Ez hasonlít az emoji és GIF keresőre.

A Gboard 13.3 verziója stylus használatával is lehetővé teszi a szövegbevitelt kézírással, melyet digitális formába is konvertálhatunk. Emellett a Google bevezette a billentyűzet elrejtésének lehetőségét szövegdiktálás során és az előrejelző animációk támogatását. Az újított Gboard várhatóan az Android 14-es változatában debütál az ősz folyamán.