Néhány héttel ezelőtt az OpenAI bejelentette a GPT-4-es mesterséges intelligencia (AI) modellt, amely a legújabb változata a Microsoft által már alkalmazott AI-nak, például a Bing Chatben. Ma megtudtuk, hogy hamarosan érkezik a GPT-5 is. Bár a hír kezdetben csak pletyka volt, az OpenAI hivatalos weboldalán megerősítették. További részletek lentebb olvashatók.

Az OpenAI weboldala szerint a ChatGPT 5 a legfejlettebb AI modell lesz. Javított architektúrával érkezik, természetesebb, finomabb és árnyaltabb módon ért és generál mondatokat, mint korábban. A vállalat úgy véli, hogy a GPT-5 model képes lesz áttörni a lehetőségek korlátait, és forradalmasíthatja a kommunikációt és az interakciót a technológiával.

A GPT-4 már jelentős fejlesztéseket kapott, és a GPT-5 bejelentése felveti a kérdést, hogy mit tud majd az új AI modell. A GPT-3-hoz képest a jelenlegi változat “emberi szintű megértést” ért el különböző szakmai és akadémiai területeken. Például a GPT-4 képes az amerikai jogi egyetemek végzős hallgatóinak vizsgáját majdnem tökéletes eredménnyel letenni, míg a GPT-3.5 csak éppen átment a vizsgán.

Emlékeztetőül, az AI iparág szakértői és vezetői, köztük Elon Musk is, úgy vélik, hogy a mesterséges intelligencia rendszereket csak akkor kellene fejleszteni, ha biztosak vagyunk benne, hogy hatásaik pozitívak lesznek, és a kockázatokat kezelni lehet. Ebből a célból létrehoztak egy petíciót, amelyben a mesterséges intelligencia fejlesztésének hat hónapos szüneteltetését kérik.

Az OpenAI szerint a GPT-5 a 2023-as év negyedik negyedévében (Q4 2023) fog megjelenni. Ha azonban a kormányok úgy döntenek, hogy a mesterséges intelligenciák fejlesztését leállítják egy időre, az új modell megjelenése későbbre tolódhat.