Az Apple egy új korszak küszöbén áll Európában: a vállalat bejelentette, hogy márciustól engedélyezi az iOS alkalmazások telepítését külső forrásokból, böngészők cseréjét és NFC alapú fizetéseket. Ez a lépés az Európai Unió Digitális Piaci Törvényének (Digital Markets Act) következménye, amely új követelményeket támaszt a tech óriásokkal szemben.

Az Apple megnyitja az iOS-t: Európai változások a böngészőktől az NFC fizetésekig

Kezdjük a böngészőknél: az iPhone felhasználók mostantól szabadon választhatnak böngészőt, legyen az Safari, Chrome, vagy Microsoft Edge. A változás azonban nem áll meg a felszínen: az új szabályok szerint a fejlesztők már nem kényszerülnek kizárólag a Safari WebKit motorjának használatára. Ez jelentős változást jelent a böngészők fejlesztésében, növelve a versenyképességet és innovációt.

Az Apple megnyitja az iOS-t: Európai változások a böngészőktől az NFC fizetésekig

Következő fontos pont: az Apple hozzáállása az alternatív app store-okhoz. Az új irányelv szerint az iOS felhasználók telepíthetnek harmadik féltől származó alkalmazásboltokat. Az Apple figyelmeztet, hogy ez új kockázatokat jelenthet, és ezért létrehozott egy “alapvető felülvizsgálati” rendszert, amely magában foglalja az automatizált ellenőrzést és a valós személyek általi felülvizsgálatot.

Az iOS megnyílik Európában: Külső forrásból származó alkalmazások és NFC fizetések az Apple-nél

A harmadik nagy változás az NFC technológia felhasználására vonatkozik: az Apple lehetővé teszi, hogy az iOS felhasználók a telefonjaik NFC chipjét használják kontakt nélküli fizetésekre, hasonlóan az Android eszközökhöz. Ez lehetőséget ad az alternatív Wallet alkalmazások és a bankok által kínált fizetési megoldások számára is.

Az Apple megnyitja az iOS-t: Európai változások a böngészőktől az NFC fizetésekig

Az Apple díjainak szerkezete is megváltozik az EU-ban: a feliratkozások esetében 10%, míg a digitális áruk és szolgáltatások tranzakciói esetében 17% lesz a jutalék. Emellett egy 3%-os fizetési feldolgozási díjat is bevezetnek az App Store-on keresztüli fizetések esetén.

Ezek a frissítések várhatóan márciusban érkeznek az iOS 17.4 frissítéssel, megnyitva új lehetőségeket az iPhone felhasználók számára Európában.