Steve Jobs bemutatása 14 évvel ezelőtt indította el az iPad forradalmát, ami azóta is az egyik meghatározó eszköz a technológiai iparban. Az Apple első generációs iPadje megváltoztatta, hogyan tekintünk a táblagépekre, elegáns dizájnjával, intuitív felületével és szilárd alkalmazáskínálatával.

Bár az Apple már korábban is piacra dobott egy tabletet, a MessagePadet, ez nem terjedt el széles körben. Az évek során azonban az Apple folyamatosan fejlesztette az iPadet gyorsabb processzorokkal, jobb kamerákkal és különböző modellekkel, mint például az iPad Mini és az iPad Pro.

Az iPad a “laptop gyilkosként” is emlegetett erőteljes táblagép volt, amely a smartphone-ok és a laptopok közötti űrt hivatott betölteni. Bár nem váltotta fel teljes mértékben a laptopokat, az iPad innovatív eszközként örökre megváltoztatta a technológiai tájat. Mindez Steve Jobs 2010. január 27-én, Kalifornia, Yerba Buena Centerben tartott bejelentésével kezdődött.

Az iPad nem az Apple első tabletje volt, a MessagePad nyitotta meg az utat az iPad számára

14 évvel ezelőtt, ezen a napon mutatta be Steve Jobs az első generációs iPadet

Az Apple már a 90-es években piacra dobott egy tabletet, a MessagePadet, amely a PDA piacra irányult. Azonban a MessagePad nem vált népszerűvé, főként a stilusával írt szavak felismerésének gyakori hibái miatt. A későbbi MessagePad verziók jobbak voltak, de a termékcsalád nem hozott jelentős bevételt az Apple számára, így Steve Jobs 1998-ban beszüntette azt.

Az iPad megérte a hosszú várakozást

Az iPhone 2007-es piacra dobása után kezdtek elterjedni a hírek egy másik hordozható Apple eszköz megjelenéséről. 2010. január 27-én Steve Jobs végre bemutatta az iPadet, amely egy számítógép teljesítményét ötvözte egy smartphone hordozhatóságával. Az első iPad Apple A4 SoC-ra épült, és erőteljesebb volt az iPhone-nál, miközben ugyanazt a felhasználóbarát élményt nyújtotta. Nagy, 9,7 hüvelykes kijelzővel, GPS-szel és mobilhálózati támogatással érkezett, így sokkal jobb “PDA” volt, mint a MessagePad.

iPad (1. generáció) specifikációi:

 • Processzor: ARM Cortex A8 (1GHz)
 • Grafika: PowerVR SGX535
 • Memória: 256MB DDR RAM
 • Tárhely: Akár 64GB
 • Kijelző: 9,7 hüvelykes 1024×768 IPS képernyő
 • Csatlakozás: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 2.1 + EDR
 • Portok: Apple 30-pines dokkoló csatlakozó
 • Akkumulátor: 6,600 mAh
 • Méretek: 7.47×0.50×9.56 hüvelyk (190x13x243 mm)
 • Súly: Wi-Fi modell: 1.5 font (680g), Wi-Fi + 3G modell: 1.6 font (730g)
 • Ár: $499-től

Bár nem volt olyan erős, mint egy tipikus laptop, az első generációs iPad tökéletes volt azoknak, akik egy egyszerű eszközt kerestek webböngészésre, e-mailek ellenőrzésére és más mindennapi feladatokra. Forradalmi jellemzőivel az iPad rendkívül népszerűvé vált a 2010. április 3-i piacra dobása után. És az Apple csak most kezdte el…

Az Apple az évek során folyamatosan fejlesztette az iPadet, sajnos 2022 óta nem jelent meg új iPad

Az iPad valóban forradalmi volt, de az eszköznek voltak hiányosságai is, beleértve a beépített kamera és a többfeladatos működés hiányát. Az iPad sikerét kihasználva az Apple 2011-ben piacra dobta második generációs modelljét, amely minden szempontból jobb volt elődjénél: gyorsabb processzor, több memória, karcsúbb és könnyebb dizájn, és ami a legfontosabb, elöl és hátul kamerák. Néhány év alatt az iPad termékcsalád kibővült több termékkel, mint például a kisméretű iPad Mini, a középkategóriás iPad Air és a csúcskategóriás iPad Pro modellekkel.

A táblagépeket működtető operációs rendszer is változott az évek során. Az eredeti iPad az iPhone OS 3.2-vel érkezett, amit az iOS 4 megjelenése után iOS-re neveztek át. Az évek során az iPad további funkciókat kapott, ami azt jelentette, hogy más operációs rendszerre volt szükség, mint az iPhone-nak és az iPod Touch-nak. 2019. szeptember 24-én az Apple elkülönítette érintőképernyős eszközeit az