Két év kemény munka után az Intel végre bemutatta a Thunderbolt 5 részletes specifikációit, amelyek még a legmerészebb várakozásokat is felülmúlják. Ha eddig azt hitted, hogy a Thunderbolt 4 gyors, akkor készülj fel, mert most még magasabb fokozatra kapcsolunk.

Az Intel Thunderbolt 5 törli az eddigi korlátokat: 120 Gbps adatátviteli sebesség és 240W töltés

Elsőként is, az adatátviteli sebesség valóságos ugrást mutat. Míg a Thunderbolt 4 még 40 Gbps-nél állt meg, addig az új generációs Thunderbolt 5 a Bandwidth Boost technológiával 120 Gbps sebességet tesz elérhetővé. Ez a technológia a korábban bejelentett 80G PHY-t is felülmúlja. A Bandwidth Boost segítségével az adatok kétirányú átvitele 80 Gbps lesz, viszont egyirányú átvitel esetén az egyik sáv 40 Gbps-ig terjed, míg a maradék három sáv együttesen 120 Gbps sebességet garantál.

Thunderbolt 5

Másodsorban, az új Thunderbolt 5 nem csak gyors, de szívós is. A töltési kapacitás megnövelt szintje egészen 240 wattig terjed, ami egyes laptopok számára kifejezetten előnyös lehet.

Harmadsorban a PCIe sávszélesség is megnövekedett, mostantól 64 Gbps-ig terjed. Ez azt jelenti, hogy erősebb grafikus lapkák esetében már nem lesz gond a szűk keresztmetszet, ha külső GPU-ról van szó.

És nem utolsósorban a retrokompatibilitás sem marad el. A Thunderbolt 5 kompatibilis lesz az USB3 20G és az USB4 2. verziójával is (USB 80G).

Szóval, ha azt gondoltátok, hogy a technológia nem tud már meglepetéseket okozni, akkor itt az ideje újragondolni ezt. Az Intel igazi áttörést hozott a Thunderbolt 5-ös szabványával, és alig várjuk, hogy mi mindent hoz még a jövő.

Nézd meg videó tesztünket: Fedezd fel a telefon valós képességeit!