Az Intel nemrégiben bemutatta az új generációs Core Ultra processzorait, amelyek a Meteor Lake sorozat részét képezik, és energiatakarékosságban és teljesítményben mutatnak jelentős javulást egy új konfiguráció révén, ami a különböző chipletek között osztja szét a feladatokat. A csúcsmodell, a Core Ultra 9 185H, 16 maggal és 22 szállal (thread-del), kiemelkedik a hat teljesítménycentrikus (P) és nyolc energiahatékony (E) mag mellett két alacsony fogyasztású (LP-E/low power island) maggal, amelyek kevésbé igényes feladatokra szolgálnak.

Az Intel Core Ultra korszak elkezdődött: MSI, ASUS, Acer és Lenovo magas teljesítményű laptopjai az új lapkakészletekkel

A Core Ultra 9 185H akár 5.1GHz-ig is képes felgyorsulni, és integrált Arc GPU-val rendelkezik nyolc Xe maggal, támogatva az XeSS upscaling technológiát és a ray tracinget.

Egy figyelemre méltó újítás az összes új Intel CPU-ba beépített neurális feldolgozó egység (NPU), ami alacsony energiafogyasztású MI-gyorsítást és a CPU/GPU-tól való terhelés átvételét teszi lehetővé. Ez az integráció növeli az MI modellek, mint például a Stable Diffusion, hatékonyságát az Intel korábbi lapkakészleteihez képest.

Az Intel Core Ultra korszak elkezdődött: MSI, ASUS, Acer és Lenovo magas teljesítményű laptopjai az új lapkakészletekkel

A legnagyobb teljesítményű változat a Core Ultra 9 185H után a Core Ultra 7 165H, amely szintén 16 maggal és 22 szállal rendelkezik, és akár 5.0GHz-ig is képes felgyorsulni. További opciók közé tartozik a Core Ultra 7 165U, a Core Ultra 5 135H és a Core Ultra 5 135U, különböző teljesítményűekkel. Megjegyzendő, hogy csak az H-sorozatú lapkakészletek tartalmaznak integrált Arc GPU-kat, míg az U-sorozat csak Intel grafikával rendelkezik.

Az Intel Core Ultra korszak elkezdődött: MSI, ASUS, Acer és Lenovo magas teljesítményű laptopjai az új lapkakészletekkel

Az Intel Core Ultra lapkakészletet adoptáló laptopok között olyan modellek találhatóak, mint az MSI, ASUS, Lenovo, Acer és Samsung kínálata. Az MSI a Prestige 16 AI Studio laptopot dobja piacra $1,899-tól, és a Prestige 13 AI Evo modellt $1,049-től. Az Asus a Zenbook 14 OLED-et kínálja $1,299.99-tól kezdődően, a Lenovo három új ThinkPad és IdeaPad Pro 5i modellel jön, míg az Acer a Swift Go 14 és a Predator Triton Neo 16 modelleket $999.99-tól kezdődően. A Samsung pedig nemrégiben jelentette be a Galaxy Book4-et. Bár a Meteor Lake változatok többsége már elérhető, a csúcsmodell, a Core Ultra 9 185H megjelenésére 2024-ig kell várni.