A TikTok Lite nevű iniciatíva, ami Franciaországban és Spanyolországban indult, lehetőséget ad a felhasználóknak, hogy pontokat gyűjtsenek azáltal, hogy videókat néznek, tartalmat böngésznek, követnek tartalomkészítőket vagy barátokat hívnak a platformra. Ezeket a pontokat később pénzre vagy Amazon utalványokra lehet váltani.

Az Európai Bizottság szerint a programot anélkül indították, hogy kellően felmérték volna a függőséget okozó hatásokat és más kockázatokat. Az EU aggályait szintén növeli, hogy a TikTok nem rendelkezik megbízható módszerekkel a felhasználók életkorának ellenőrzésére, ami főleg azért probléma, mert az ilyen típusú applikációk egyre inkább függőséget okoznak.

A Bizottság most egy új vizsgálatot kezdett, amelynek fő célja a mentális egészségre gyakorolt káros hatások feltárása, különösen a kiskorúak esetében. A TikTokot arra kérték, hogy szolgáltasson egy jelentést a TikTok Lite kockázatairól és a kockázatok csökkentésére tett lépésekről, azonban a platformot üzemeltető ByteDance cég nem adta meg a kért információkat.

Az Európai Bizottság szerint a TikTok Lite hasonlóan függőséget okozhat, mint a light cigaretta, és komoly veszélyt jelenthet a felhasználók mentális egészségére. Ha a TikTok nem tudja bizonyítani a program biztonságosságát, akkor súlyos bírságokra és napi pénzbüntetésekre számíthat, amelyek elérhetik az éves bevételek 1%-át, vagy a globális éves forgalom 5%-át.