Az Európai Unió tovább szigorítja a nagy technológiai vállalatokra vonatkozó előírásait: új tervezetük alapján az Apple-t arra kötelezhetik, hogy megkönnyítse a felhasználói adatok áthelyezését az iCloud szolgáltatásból más felhőalapú tárhelyekre. Az elmúlt időszakban az EU több olyan törvényt hozott, amelyek korlátozzák a technológiai nagyvállalatok befolyását, és előnyben részesítik a felhasználókat.

2024-től minden okostelefonnak USB-C portal kell rendelkeznie – beleértve az iPhone-okat is -, és a gyártóknak 2027-ig olyan akkumulátorokat kell készülékeikbe építeniük, amelyeket a felhasználók könnyedén cserélhetnek. Az EU azonban már tervezi a következő lépést.

Az új jogszabályjavaslat értelmében minden gyártónak egyszerűsítenie kell az adatok más tárhelyszolgáltatásokba történő átvitelét a felhőből. Ismét az Apple állhat a fókuszban, hiszen jelenleg az iCloud nem kínál gyors megoldást a felhőben tárolt fájlok átmozgatására. További információk alább találhatók.

Ha követed a technológiai híreket, akkor valószínűleg tisztában vagy vele, hogy az Apple zárt rendszerű, és igyekszik kerülni harmadik féltől származó szolgáltatások integrálását operációs rendszerébe. Az EU új tervezete szerint a gyártóknak egyszerű átjárót kell biztosítaniuk a fájlok számára, hogy egyik felhőszolgáltatásból a másikba kerüljenek.

A tervezetet már 2022-ben felvetették, és most került megvitatásra az Európai Bizottságban. Még egy ideig tart majd, mire az EU végleges döntést hoz, mivel a törvénynek több szakaszon kell átesnie a végleges jóváhagyás előtt.

Amennyiben a tervezetet elfogadják, az Apple köteles lesz megkönnyíteni az iCloud-ból más tárolószolgáltatásokba történő fájlátvitelt. Jelenleg az Apple-nek van egy “Move to iOS” nevű alkalmazása az Androidon, amellyel az Android telefonok felhasználói könnyedén válthatnak egy új iPhone-ra. Azonban a vállalat nem kínál “Move to Android” alkalmazást, amely segítségével a felhasználók egyszerűen átvihetnék adataikat iPhone-jukról egy Android-alapú okostelefonra.

Nem világos, hogy mikor fog az Apple ilyen alkalmazást bevezetni, de az iCloud-ból más tárhelyszolgáltatásokba történő adatátvitel kétségtelenül fontos kérdés. Különösen, mivel az Apple nemrégiben megemelte az iCloud előfizetési díjait világszerte.

Jelenleg, aki át szeretné helyezni adatait egy másik felhő alapú tárhelyre, annak egyenként le kell töltenie a fájlokat, majd azokat egyesével fel kell töltenie a kívánt platformra. Ezért az új törvénytervezet megkönnyítheti az adatok mozgatását, és tovább növelheti a felhasználók adatkezelési szabadságát.