A technológia világának szerves részei a pletykák, amelyek az új termékek körül kavarognak. Ilyenkor többnyire apró információmorzsákat, szűkszavú leírásokat, vagy éppen a termékek részletes látványterveit és sajtófotóit teszik közzé a nagyközönség számára, gyakran jóval a hivatalos bemutató előtt.

Ezeket az információkat tipstereknek nevezett személyek szokták megosztani olyan platformokon, mint a Twitter, a Weibo vagy különféle fórumok. Ők azok, akik hozzáférnek bizonyos, hol megbízhatóbb, hol kevésbé hiteles forrásokhoz. Ma egy ilyen tipsterről, Analyst941-ről lesz szó, aki kivívta magának az Apple figyelmét és felbosszantotta a tech óriást. Úgy tűnik, ő és a nővére hamarosan a bíróság előtt találják magukat, hiszen az Apple jogi útra tereli az ügyet.

Az Apple felfedi a belső titoksértőt: az alkalmazott nővér és Analyst941, az iOS 17 és a watchOS 10 pletykájának forrása, bíróság elé kerülnek

Analyst941 az elmúlt hetekben több szivárgást is közzétett az iOS 17-ről, az Apple operációs rendszerének új verziójáról, amit a 2023-as WWDC fejlesztői előzetesként mutatnak be. Emellett információkat szivárogtatott a watchOS 10-ről is, amely az Apple okosóráinak új operációs rendszere. Az Apple azonban csapdát állított neki, hogy kiderítse az információk forrását és Analyst941 valódi személyazonosságát.

Az Apple így jutott nyomára, hogy az információk forrása a tipster nővére volt, aki szoftverfejlesztőként dolgozik a cégnél, mégpedig nem más, mint Craig Federighi kollégájaként. Az előző héten Analyst941 azt a hírt osztotta meg a Twitteren, hogy az Apple az iPadre is elhozza a Final Cut Pro és a Logic Pro alkalmazásokat. Bár a hír beigazolódott, a nővére téves információkat kapott a bemutató időpontjáról. Az előző héten Analyst941 azt állította, hogy a Final Cut Pro 2024-ben, a Logic Pro pedig 2025-ben jelenik meg az iPaden, de a két alkalmazás már május 23-tól elérhető lesz.

Az Apple felfedi a belső titoksértőt: az alkalmazott nővér és Analyst941, az iOS 17 és a watchOS 10 pletykájának forrása, bíróság elé kerülnek

Miután kiderült az információk forrása, az Apple úgy döntött, hogy elbocsátja a tipster nővérét, és mindkettőjükkel szemben jogi eljárást indít. A hírt a MacRumors fórumon tették közzé, és Analyst941 azóta már bezárta az összes, álnévhez köthető online fiókját.

Nagy valószínűséggel az Analyst941 által közzétett iOS 17 és watchOS 10 információk hitelesek, hiszen az Apple nem indítana jogi eljárást alaptalanul. Mindazonáltal, mint mindig, fontos megjegyezni, hogy az interneten terjedő pletykákat mindig óvatossággal és szkepticizmussal kell kezelni. Gyakran előfordulhatnak hirtelen változások, bejelentések lemondása, és a cégek is visszaléphetnek, ha egy implementáció alatt álló ötlet nem bizonyul jónak.

A legújabb online pletykák szerint az iOS 17 változásokat hoz a Control Center designjában, míg a watchOS 10 teljesen új felhasználói felületet kap, a widgeteket előtérbe helyezve. Az Apple azonban még nem erősítette meg ezeket a változásokat, tehát mindig érdemes kivárni a hivatalos bejelentést.