A Pennsylvania State University tudósai egy olyan új eszközt fejlesztettek ki, amely az emberi szemet utánzva képes képek készítésére. A kutatók a természetből merítve, az emberi szemben található piros, zöld és kék fotoreceptorokat és a neurális hálózatot utánzva hozták létre az eszközt.

A Pennsylvania State University kutatói emberi szemre hasonló eszközt hoztak létre a képek rögzítéséhez

A természet ihlette technológia

Az eszköz létrehozásához a tudósok keskeny sávú perovszkit fotodetektorokból készítettek szenzorrendszert, amelyek az emberi szem kúpsejtjeit utánozzák, és egy neuromorf algoritmust használtak a kapott információ feldolgozására. Az így létrehozott eszköz képes magas felbontású képek készítésére. A perovszkitok szemikondenzátorok, amelyekben a fény hatására elektron-lyuk pár keletkezik, és ezeknek ellentétes irányba való mozgatása generálja az elektromos áramot.

A jövő kamera technológiája

Az új technológia potenciálisan képes arra, hogy kikerülje a modern kamerákban használt szűrőket, amelyek csökkentik a felbontást és növelik a költségeket és a gyártás bonyolultságát. Az emberi szemhez hasonlóan az új eszközök képesek energiát generálni a fény elnyelése közben, ami útját nyithatja az akkumulátor nélküli kamera technológiának.

Új lehetőségek az orvostudományban

A kutatásnak köszönhetően új fejlesztések várhatók a mesterséges retina biotechnológiájában. Az új technológián alapuló eszközök a jövőben képesek lehetnek arra, hogy helyettesítsék a szemünkben található elhalt vagy sérült sejteket, és visszaállítsák a látást.

További információkért látogasson el a Pennsylvania State University oldalára.