Az Android 14 béta verziója új funkciókat mutatott be, melyek közül az egyik a húzás és ejtés mechanizmusának újragondolása, míg a másik a biztonságosabb képernyőfelvétel. A béta verzió már egy ideje elérhető, és ebből szűrtük le az új operációs rendszer információit. Őszintén szólva, többet vártunk az Android 14-től a 2023-as Google I/O konferencián, de ez nem történt meg. Nézzük, mit találtunk.

Az Android 14 újdonságai: átgondolt húzás és ejtés, biztonságosabb képernyőfelvétel

A Google nemrégiben közzétette az Android 14 második béta verzióját, így a kíváncsiaknak lehetősége nyílt kipróbálni az új operációs rendszert és felfedezni a funkcióit. A keresőóriás célja a képernyőfelvétel biztonságosabbá tétele, további adatvédelmi lehetőségek kínálásával. Jelenleg az Android stock képernyőfelvétel lehetőséget ad a hang rögzítésének letiltására és a képernyő érintéseinek elrejtésére.

Az új Képernyőfelvétel (videó bemutató itt) lehetővé teszi a felvétel korlátozását egyetlen alkalmazásra és az érzékeny információk elrejtését. Ha kilépsz a korlátozott alkalmazásból, a felvétel csak egy fekete képernyő lesz. Választhatsz azt is, hogy minden felvételre kerüljön, de elrejtheted az érzékeny információkat, mint például az értesítéseket. Valójában az egész állapotjelző sáv rejtve marad.

Másik újdonság a húzás és ejtés funkcióval kapcsolatos (videó bemutató itt). Az Android 14 lehetővé teszi tartalmak áthelyezését alkalmazások között, még akkor is, ha azok még nem nyitottak meg. Ez az egész rendszer szintjén alkalmazható. Az Android 13 és korábbi verziókban, ahol támogatott volt a húzás és ejtés, a felhasználók csak a már megnyitott alkalmazások között mozgathattak tartalmakat.

Korábban lehetőséged volt képeket és szöveget áthúzni az egyik alkalmazásból a másikba, de ez csak akkor volt lehetséges, ha mindkét alkalmazás egyszerre volt megnyitva, ún. ‘split screen’ vagy ‘két panelos’ nézetben. Most azonban az Android 14 változtat ezen a működésen. Az új rendszerben képes leszel az említett húzás-ejtés műveletre anélkül, hogy közben az operációs rendszerben mozognál, azaz több alkalmazás között kellene váltogatnod. Ez a funkció már aktívan elérhető az Android 14 Béta 2 verziójában.

Ezen változások a Google hosszú távú céljainak részét képezik, hogy egyre felhasználóbarátabbá és biztonságosabbá tegyék a rendszerüket. Mindezek mellett az Android 14 számos más apróbb fejlesztést és finomítást tartalmaz, amelyek együttesen jelentős mértékben javíthatják a felhasználói élményt. Mindenesetre várjuk a további fejlesztéseket és az Android 14 hivatalos kiadását, hogy meglássuk, mit tartogat még számunkra a Google.

Nézd meg videó tesztünket: Fedezd fel a telefon valós képességeit!