Múlt hónapban a Google I/O 2023 rendezvényen nem kerültek bemutatásra túl sok újítás az Android 14-hez kapcsolódóan, azonban úgy tűnik, ezek lassan de biztosan kibontakoznak. A mai napon kiderült, hogy a friss szoftververzió valószínűleg olyan opciót kínál majd, melynek segítségével leellenőrizhetjük az akkumulátorunk egészségi állapotát. Ez az lehetőség már évek óta megtalálható az iOS rendszerben, és úgy tűnik, 2023-ban az Android felhasználói is élvezhetik majd ezt a funkciót.

A fent említett újításra utaló jeleket Mishaal Rahman (Esper.io) felfedezése alapján vehetjük számításba, aki a BatteryManager API-okban talált utalásokat az új opcióra. Meg kell jegyezni, hogy az akkumulátorunk egészségi állapotára utaló API-t először az Android 13 QPR béta verzióiban találták meg, majd az Android 14 Beta 1 frissítéssel eltávolították.

Van remény, hogy a Google natív módon integrálja ezt a funkciót a beállítások menübe. Addig is a BATT alkalmazást használva kapunk némi betekintést telefonunk akkumulátorának állapotába. Az alkalmazást a GitLab platformon innen tölthetjük le. Az alkalmazást @narektor fejlesztette, és az Android 14 API-jait használja, beleértve az információkat a töltési ciklusokról.

Még nincs tökéletes pontosság, így továbbra is várjuk a Google natív megoldását, ami várhatóan a közeljövőben, az Android 14 végleges verziójának őszre tervezett megjelenésekor kerülhet bevezetésre. Lehet, hogy a funkciót megtartják az Android 15-ös verzióig…