Az Android 13 piaci részesedése az év eleje óta több mint kétszeresére nőtt a Google legújabb statisztikái szerint. A cég korábban havi frissítésekkel tájékoztatta a fejlesztőket a különböző Android verziókat futtató készülékek piaci részesedéséről, amely segítséget nyújtott a fejlesztőknek abban, hogy eldöntsék, melyik Android verziót támogassák minimálisan az alkalmazásaikban.

Ezek az adatok természetesen azt is megmutatják, hogy hány aktív Android készülék futtatja a legújabb verziókat. Azonban a sokféle Android eszköz miatt, amelyek nem telefonok vagy táblagépek – például digitális kijelzők –, és néhány cég lassú frissítési sebességére, ez a statisztika gyakran kedvezőtlenül hat az Apple frissítési adataihoz képest. Ennek eredményeképpen a Google az információt az Android Studio programba helyezte, és kevésbé gyakran frissíti – negyedévente a korábbi havi rendszeresség helyett.

Az Android 13 térnyerése; Mi áll a sikeres terjedés hátterében?

Januárban az Android 13 először jelent meg a statisztikákban, ami azt mutatta, hogy a frissítést a tavaly augusztusi indulása óta több mint 5% -án érte el az eszközök világszerte. A Google most ismét frissítette a statisztikákat, és úgy tűnik, hogy az Android 13 piaci részesedése jelentősen megnőtt. A Google legújabb adatai szerint – amelyek hamarosan megjelennek az Android Studio-ban – a telefonok és tabletek több mint 12%-a már futtatja az Android 13-at.

Összehasonlításképpen: az Android 12 először csaknem egy évvel a megjelenése után jelent meg a statisztikákban, és akkor 13,3% -os részesedést ért el. Úgy tűnik, hogy az Android 13 jelentősen felülmúlja elődjét, de ezt csak a következő statisztikai frissítés ismeretében lehetünk biztosak.

Az Android 13 gyors elterjedése valószínűleg a Samsungnak köszönhető, amelynek hatalmas piaci részesedése mellett időben frissítéseket ad ki készülékeire, beleértve a csúcskategóriás telefonokat, táblagépeket és megfizethető készülékeket is. Természetesen ott van még a Google Pixel telefonok sora is, amelyek közül már a Pixel 4 modellek is megkapták az Android 13 frissítést. A OnePlus, Oppo és Realme készülékek is gyorsan alkalmazták a frissítést.

Ahogy azt elvárható volt, az összes korábbi Android verzió piaci részesedése csökkent. Meglepő módon azonban a 2020-as Android 11 kiadás még mindig meglehetősen stabilan vezet, 23,5%-os részesedéssel a teljes piacon – jóval megelőzve az Android 12 és 12L együttes 16,5%-os részesedését.