Az Apple egy újabb meglepetéssel áll elő azok számára, akik az Európai Unióból kívánják használni az iOS eszközeiket: az EU-n kívülre utazó felhasználók korlátozásokba ütköznek, amikor a nem hivatalos App Store-ból származó alkalmazásboltokhoz férnek hozzá. Az iOS 17.4 frissítés, mely az EU területén engedélyezi a felhasználóknak, hogy más alkalmazásboltokból is letölthessenek alkalmazásokat, új problémát hozott a felszínre.

Az új szabály szerint, ha egy felhasználó több mint 30 napra hagyja el az EU-t, elveszíti a lehetőséget, hogy frissítse a nem hivatalos forrásból származó alkalmazásait iPhone készülékén, amíg vissza nem tér. Ez az információ hivatalosan is megtalálható az Apple támogatási oldalán, tehát a korlátozás valós. Bár a felhasználók továbbra is használhatják a harmadik féltől származó alkalmazásokat utazásaik során, frissítésükre csak az EU területén belül kerülhet sor.

Eközben több harmadik féltől származó alkalmazásbolt is megjelent, mint például a Mobivention vállalati szoftverekkel vagy a MacPaw Setapp, az Epic Games fejlesztői fiókja azonban az Apple általi felfüggesztés után, az EU nyomására, újraaktiválásra került. Fejlesztők egy csoportja nyílt levelet is küldött az EU-nak, panaszolva az extra díjakat, amelyeket a letöltésekért kell fizetniük, de az Unió még nem reagált az Apple gyakorlatára.

Ez a fejlemény újabb vitát szít az Apple és az Európai Unió között, amely az alkalmazások piacának liberalizálását és a felhasználói választás szabadságának növelését célozza. Az új korlátozások nemcsak a felhasználókat, hanem az alkalmazásfejlesztőket is érintik, akiknek most meg kell birkózniuk az extra költségekkel és a piaci korlátozásokkal.