Az Egyesült Államok újabb intézkedéssel sújtja a Huawei-t, ezúttal az Intel és a Qualcomm processzorokhoz való hozzáférés megtiltásával. A Bloomberg és a Reuters jelentései szerint, amelyek az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkoznak, a döntés jelentős hatással lehet a kínai cég üzletmenetére.

Az amerikai Kereskedelmi Minisztérium kedden, 2024. május 7-én értesítette a vállalatokat, hogy visszavonta a korábban kiadott engedélyeket, amelyek lehetővé tették volna az Intel és Qualcomm lapkák eladását a Huaweinek. A minisztérium megerősítette az engedélyek visszavonását, de nem nevezett meg konkrét cégeket. Intel szóvivője nem kívánta kommentálni az eseményeket, míg a Qualcomm és a Huawei nem reagált a kapcsolódó értesülésekre.

Ez az intézkedés nem sokkal azután következett be, hogy a Huawei bemutatta az új MateBook X Pro laptopját, amely az Intel Core Ultra 9 lapkát használja és az első AI képességekkel ellátott modelljük. A laptop kapcsán felmerült viták az amerikai Szenátusban is, ahol a republikánusok a Kereskedelmi Minisztériumot bírálták amiért engedélyezte az Intel lapkák Huawei-hez történő értékesítését. A gyors reakcióban az engedélyeket visszavonták, a döntés indoklása a szokásos: “az Egyesült Államok nemzetbiztonságának növelése”.

A helyzet különösen kritikus az Intel számára, amely egyébként is gyengülő chip kereslettel küzd a PC és adatközponti piacokon. Csak áprilisban több mint 1 milliárd dolláros piaci értékvesztést könyvelt el, miután bejelentette, hogy a második negyedévi bevételi előrejelzései elmaradnak a várakozásoktól.

Miközben a Huawei már 2019 óta szerepel az amerikai feketelistán, amely megfosztotta a cég Google Play és egyéb Google szolgáltatásokhoz való hozzáférésétől, valamint a 5G chip technológiától, a cég továbbra is kapott 4G lapkákat a Qualcommtól. A Qualcomm még mindig rendelkezik egy 2025-ben lejáró 5G licencportfólióval a Huawei számára. A Huawei mostantól valószínűleg saját Kirin processzoraikra támaszkodik, amelyeket a SMIC gyárt, de kérdéses, hogy a laptop piacán melyik új szállító léphet az Intel helyébe.