A YouTube, miután már korábban fellépett a különböző Adblock bővítmények ellen, most a harmadik féltől származó alkalmazások használatát is megtiltja, amennyiben ezek a reklámok megjelenítését kerülik meg.

A Google, amely 2023 októberében kezdte meg az Adblock bővítmények elleni harcot, frissítette a YouTube felhasználási feltételeit. Ezek mostantól kifejezetten tiltják azon alkalmazások használatát, amelyek lehetővé teszik a platformon futó reklámok blokkolását. Az AdGuard és más hasonló alkalmazások már nem működnek reklámok megjelenítése nélkül, kivéve, ha a felhasználó rendelkezik Premium fiókkal.

A YouTube kikapcsolja a reklámmentes nézés utolsó kapuját: tiltás alá kerülnek a harmadik féltől származó alkalmazások

Úgy tűnik, hogy ez a tiltás bizonyos reklámblokkoló funkciókat kínáló webböngészőkre is kiterjed. A YouTube Vanced, amely már 2022-ben jogi okokból megszűnt, csak egy a sok közül, de a YouTube új politikája bármely böngészőre vonatkozhat, amely nem jeleníti meg a szolgáltatás ingyenes változatában szereplő reklámokat.

Ha a YouTube adblocker észlelésekor egy felugró ablakot jelenít meg, amely arra kéri a felhasználókat, hogy kapcsolják ki a reklámblokkoló eszközöket, a harmadik féltől származó alkalmazások esetében finomabb megközelítést alkalmaz. Az ilyen alkalmazáson keresztül YouTube-videót megtekinteni próbáló felhasználók buffering problémákat tapasztalhatnak, ami akadályozza a videók lejátszását. Alternatívaként a YouTube API hibaüzenetet jeleníthet meg, miszerint „a következő tartalom nem érhető el ezen az alkalmazáson”.

„Szeretnénk kiemelni, hogy feltételeink nem engedélyezik harmadik féltől származó alkalmazásoknak a hirdetések kikapcsolását, mivel ez gátolja, hogy a tartalomkészítők jutalmazást kapjanak a megtekintésekért”, magyarázza a YouTube. „A YouTube hirdetései támogatják a tartalomkészítőket, és lehetővé teszik, hogy milliárdok élvezhessék a streaming szolgáltatást.”

„Amikor olyan alkalmazást találunk, amely megsérti ezeket a feltételeket, megfelelő intézkedéseket teszünk annak érdekében, hogy megvédjük platformunkat, a tartalomkészítőket és a nézőket”, teszi hozzá a YouTube.

Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a YouTube Premium előfizetésének díja egyes régiókban emelkedett. Például az Amerikai Egyesült Államokban a felhasználóknak mostantól havi 14 USD-t kell fizetniük a reklámmentes YouTube-élményért. Ezen felül további előnyöket is kínál, mint például a YouTube Music-hoz való hozzáférés, a csak Premium előfizetők számára fenntartott tartalmak, valamint a zene és videó háttérben történő lejátszásának lehetősége.