Már két éve, hogy a Microsoft piacra dobta a Windows 11-et. Ennek ellenére a felhasználók nem kapkodtak érte, hogy feltelepítsék az eszközeikre. Volt, aki a szükséges hardver hiánya miatt nem tette meg, míg mások az esetleges hibák megjelenésétől tartottak. Azonban két évvel a debütálás után bizalmas Microsoft dokumentumok bukkannak fel az interneten, amelyekből megtudjuk, hányan használják világszerte ezt az operációs rendszert.

A Windows 11 két év után 400 millió eszközön fut
A Windows 11 két év után 400 millió eszközön fut

A Windows Central-on keresztül érkező információk szerint a Microsoft arra számít, hogy a Windows 11 2024 elején majdnem 500 millió eszközön fog futni. Jelenleg 400 millió készüléken működik világszerte. Összehasonlításképpen a Windows 10-nek már egy évvel a megjelenése után 400 millió aktív felhasználója volt. Ez azt jelenti, hogy az új operációs rendszer elfogadottsága jóval alacsonyabb. Ezenkívül az előző verzió két év alatt 600 millió eszközre került.

A Windows 11-et 2021 októberében adták ki. Azonban elég komoly hardverkövetelményekkel érkezett. Csak azokon a rendszereken lehet telepíteni, amelyek 2018-ban vagy azt követően kerültek piacra, mivel a készülékeknek támogatniuk kell a TPM 2.0-t. Emiatt, bár a Windows 7, 8 és 10 felhasználóknak ingyenesen kínálják a Windows 11 frissítését, kevesen frissítették eddig rendszerüket.

A jövőben ez valószínűleg változni fog, amikor a laptopok és PC-k csak a Windows 11-hez lesznek illesztőprogramok, és a Windows 10 támogatása megszűnik. Akkor a Windows 11-et futtató eszközök száma jelentősen megnő majd.