A Google-t a Sonos márka kártérítésre kötelezte, 32,5 millió dollár értékben (kb. 11,92 milliárd forint), a cég egy szabadalmának megsértése miatt. A szabadalom a hangszórók csoportosítását szabályozza, hogy egyszerre tudjanak hangot adni. A Google termékei, beleértve a Google Home-ot és a Chromecast Audio-t, ezt a szabadalmat sértették meg.

A bíróság korábban megállapította, hogy a Sonos szabadalmát a Chromecast Audio és a Google Home sértette meg. Azonban a döntés csak a Google hardvereinek korábbi verzióira vonatkozott. Egy újabb fejleményben a bíróság úgy találta, hogy a Google Chromecast Audio és Google Home termékeinek újabb verziói is megsértették a Sonos szabadalmát a szimultán audiólejátszással kapcsolatban.

A Sonos hangszóró-szabadalma ellen vétő Google több milliárdos bírságot kapott

A bíróság ugyanakkor nem találta bizonyítottnak, hogy a Google megsértette volna a másik szabadalmat, amely a hangszórók okostelefonnal vagy más eszközzel történő vezérlését szabályozza.

A Sonos szerint a 32,5 millió dollár értékű bírság (kb. 11,92 milliárd forint) messze nem elegendő. A Google-nek még mindig “tisztességes díjat kell fizetnie az általa eltulajdonított találmányokért”, miután a cég azt állította, hogy versenytársa több mint 200 szabadalmat sértett meg.

Ez nem az első alkalom, hogy a Google-t a Sonos szabadalmainak megsértése miatt marasztalták el. 2020-ban egy bíróság megállapította, hogy a Google megsértette a Sonos két szabadalmát. A bírónak meg kellett állítania a jogsértő termékek értékesítését, és a Google-nek 50 millió dollárt (kb. 17,27 milliárd forint) kellett fizetnie a Sonosnak, mint kártérítés.

A Google fellebbezett a 2020-as ítélet ellen, és a per továbbra is folyamatban van. A cég ellenpert is indított a Sonos ellen, azt állítva, hogy a Sonos megsértette a Google szabadalmait. A jogi küzdelem a Google és a Sonos között valószínűleg még hosszú ideig folytatódik.