Az év végén a Qualcomm bejelenti legújabb csúcskategóriás processzorát, amely a Snapdragon 8 Gen 2 utódja lesz. Mivel a 2 után a 3 következik, úgy tűnik, ezúttal a Snapdragon 8 Gen 3-ról beszélünk. Egy megbízható forrás, Kuba Wojciechowski néhány információt közölt a cég által előkészített új zászlóshajó lapkakészletről. Úgy tűnik, hogy az SM8650 modellszám alatt ismert, de belsőleg “Lanai” vagy “Pineapple” néven emlegetik. További részleteket alább találhat.

A forrás szerint a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 egy eddig nem látott architektúrát fog használni: 2 + 3 + 2 + 1. Gyakorlatilag egy erős maggal, 5 teljesítményre szánt maggal és 2 energiahatékony maggal rendelkezne.

Íme a konfiguráció:

    • 2 ARM mag (Ezüst), amelyeket “Hayes” néven ismerünk (A5xx sorozat)
    • 3 ARM mag (Arany), amelyeket “Hunter” néven ismerünk (A7xx sorozat)
    • 2 ARM mag (Titán), amelyeket “Hunter” néven ismerünk (A7xx sorozat)
    • 1 ARM mag (Arany+), amelyet “Hunter ELP” néven ismerünk (Xn sorozat)

A Google már bejelentette, hogy az új Android verziók nem támogatják többé a 32 bites alkalmazások telepítését biztonsági okokból. Nos, a Qualcomm hardveresen is blokkolni fogja ezeket, az új CPU csak 64 bites alkalmazásokat támogat majd. Továbbá megtudtuk, hogy a használt GPU az Adreno 750 lehet, 770 MHz-es órajellel, bár a megjelenés után ez a frekvencia nagyobb lehet.

A Snapdragon 8 Gen 3 kompatibilis lesz az Android 14-gyel és a Linux 6.1 kernellel, és a TSMC gyártja majd 3 nm-es vagy 4 nm-es technológiával. A bemutató valószínűleg november környékén várható, míg az első csúcsminőségű telefonok, amelyekben ez a processzor megtalálható, decemberben érkeznek majd Kínába.