A Qualcomm 2022 novemberében mutatta be Snapdragon 8 Gen 2 lapkáját. Nemrég arról szóló hírek érkeztek, hogy a lapkagyártó Snapdragon Tech Summit néven új eseményt szervez október 24-re. Ezen az eseményen várhatóan bemutatkozik a csúcskategóriás Snapdragon 8 Gen 3 lapka. Az új lapkával kapcsolatos néhány specifikáció már korábban felbukkant a weben, ám most olyan információk érkeztek, hogy a lapka 30%-kal nagyobb teljesítményt nyújt majd elődjéhez képest. További részletek következnek.

A Snapdragon 8 Gen 3 lapka ütős teljesítménynövekedést ígér elődjével szemben, 30%-kal erősebb

Pletykák szerint a Qualcomm még nem áll készen a TSMC-hez hasonló 3nm-es litográfiai folyamatok alkalmazására. A vállalat a Snapdragon 8 Gen 3 gyártásához 4nm-es technológiát fog használni. Mindazonáltal ez az N4P névre hallgató folyamat, ami 11%-kal nagyobb teljesítményt biztosít az N5-öshöz képest, és 6%-kal nagyobb erőt ad a „szokásos” N4 folyamathoz képest.

A Snapdragon 8 Gen 3 lapka ütős teljesítménynövekedést ígér elődjével szemben, 30%-kal erősebb

Bár nem beszélhetünk nagy mértékű frissítésekről a konfiguráció tekintetében, egy tipster, Revegnus szerint a GPU teljesítménye 30%-kal magasabb lesz a Snapdragon 8 Gen 2-vel összehasonlítva. Az egy magos teljesítmény 13%-kal, a többmagos pedig 20%-kal növekedhet az elődhöz képest.

Snapdragon 8 Gen 3

Az új lapka alatt egy Adreno 750 GPU található. Ha a Snapdragon 8 Gen 2 60 FPS-t ér el az OpenGL (GFXBench) tesztben, akkor az új lapkától kb. 78 FPS várható egy hasonló tesztben, 2K felbontás mellett. A CPU erejét tekintve, ha a Snapdragon 8 Gen 2 5137 pontot szerez a GeekBench 5 többmagos tesztjén, az új lapka elérheti a 6000 pontotra is képes.

Az új lapka egy új konfigurációval jön, bár a litográfiai folyamat továbbra is 4nm-en marad. 1+5+2 magos felépítésről van szó. Az elsődleges magot a 3.2GHz-en működő Cortex-X4 képviseli, 5 db 3.0GHz-en működő Cortex-A720 mag, és mindössze két, az energiahatékonyságra összpontosító Cortex-A520 mag található a lapkán, melyek 2GHz-en működnek. A lapka LPDDR5 RAM-mal és UFS 4.1 tárhellyel is kompatibilis lesz.

A Snapdragon 8 Gen 3 bemutatása a 2023-as Snapdragon Tech Summiton, október 26-án fog megtörténni. Ez azt jelenti, hogy az első csúcskategóriás táblagépek, amelyekben ez a lapka található, az év végén kerülhetnek a piacra.