A Samsung a 2023-as év első negyedévében jól teljesített az okostelefonok értékesítése terén, azonban a profitjuk drámaian csökkent. A vállalat pénzügyi eredményei szerint az üzemi eredmény 18%-kal alacsonyabb, mint 2022-ben, és a profit 95%-os csökkenést szenvedett. A Samsung ennek ellenére a 2023-as év második felében várja a visszapattanást. A Mobile divízió a legkevésbé érintett az esésben, az értékesítés 2%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, de 22%-kal nőtt az utolsó hónaphoz képest, amikor az Apple uralta a piacot.

A Samsung profitja hanyatlik, de az okostelefonok piacán továbbra is ural

A hálózati szegmensben viszont nehézségek adódtak, különösen Ázsiában és Észak-Amerikában, de legalább az üzemi eredmény növekedett a mobil területen. A Galaxy S23-as sorozat jól fogyott, és a Samsung csökkentette a telefonok számát és a termékválasztékot, növelve a termelési hatékonyságot. A gond az, hogy a Samsung számára a bevétel nagy része az alkatrészekből, a félvezető üzletágból származik, és ott nem mennek jól a dolgok.

A Samsungnak nincs felelőssége abban, hogy a piac kevesebb alkatrészt igényel és a válságtól tart. A Samsung Display sem működött olyan jól, mint korábban, mivel alternatívák, mint az LG Display és a BOE léteznek, és a televíziók és telefonok gyártói is óvatosabbak lettek. Figyelembe kell venni a dél-koreai won erősségét az amerikai dollárhoz képest is (a won értéke emelkedett).

Ez a tendencia a második negyedévben is folytatódik, a harmadik negyedévben pedig várhatóan javulás következik.