A Samsung júniusban 2023-ban fontos szoftverfrissítést adott ki mobiltelefonjai számára, amelynek azonban voltak nem várt mellékhatásai. A Galaxy S23 Ultra felhasználói beszámolói szerint a nagy bitrate-ű 8K videózás eltűnt a telefonról.

A lehetőség még mindig megjelenik a kamera menüjében, de szürke színnel van jelölve. A változások listájában sem szerepel, és a Samsung sem adott hivatalos magyarázatot. Egyesek szerint a magas bitrate-ű lehetőséget azért tiltották le, mert stabilitási problémák adódtak. A felhasználók panaszkodtak, hogy néha a 8K videók “akadozóak” lettek, vizuális hibákkal.

A Samsung letiltotta a nagy bitrate-jű 8K videózást a Galaxy S23 Ultra modeljén

A Samsung úgy döntött, hogy a funkciót letiltja, amíg meg nem találja a probléma megoldását. Itt az 8K videózás 30 FPS sebességgel adott gondot. A Samsung különösen kitűnt a versenytársai között azzal, hogy ezt a funkciót kínálta, miközben más márka csupán 8K 24 FPS-t biztosított. Várhatóan a nyár végére visszatér a funkció.

Az 8K videózás még mindig egy niche funkció a mobiltelefonokon, annak ellenére, hogy már három éve elérhető. Úgy látszik, nem terjed olyan gyorsan, mint a 4K technológia. Ennek oka részben a 8K képes televíziók lassú elterjedése, illetve a nagy adatigénye a streaming szolgáltatások esetében.