Mióta tavaly decemberben elkezdődtek a pletykák, sokan várták, hogy a Microsoft végül megvegye az Activision Blizzardot. A Sony azonban nem látta jó szemmel ezt a lépést, és a szabályozók is közbeléptek, hogy biztosítsák: a piac nem borul fel a nagy vásárlás miatt. A brit hatóságok mostanra adtak engedélyt a tranzakciónak, ami közel 69 milliárd dollárt (kb. 23 500 000 milliárd Ft) tesz ki. De nem ennyire egyszerű a helyzet.

A vásárlás pontos értéke 68,7 milliárd dollár. Az Egyesült Királyság Versenyhivatala (CMA) is jóváhagyta ezt, de egy apró, mégis fontos feltétellel: az Activisionnek az Európai Gazdasági Térségen kívüli cloud gaming jogait az Ubisoftnak kell eladnia (Az Ubisoft egy nagy francia játékmárka).

A CMA így nyilatkozott az ügyben:

“Az Activision Blizzard vásárlását jóváhagyjuk, de csak akkor, ha előtte az Activision eladja cloud streaming jogait az Európai Gazdasági Térségen kívül.”

Ez azért fontos, mert ha a Microsoft mindent megkapott volna, túl nagy előnyre tehetett volna szert a cloud gaming piacon. Így az Activision által fejlesztett játékokat 15 évig az Ubisoft fogja streamelni az EGT-n kívül.

Reménykedünk benne, hogy a Microsoft még így is elérhetővé teszi az Activision Blizzard játékokat a Sony számára. Egyelőre nem tudjuk, hogy erről már kötöttek-e megállapodást a cégek.