A Lenovo várhatóan 2024-ben dobja piacra az első főáramú laptopokat, melyek Oculink porttal lesznek felszerelve. Az Oculink egy magas sebességű csatlakozó, amely eddig főként szerverekben található meg, de most kezdi megjelenését a fogyasztói eszközök között. Eddig csak néhány kisebb kínai vállalat, mint a GPD, az One Netbook és a MINISFORUM jelentett be Oculink porttal ellátott számítógépeket. A Lenovo ThinkBook 14+ és ThinkBook Plus 16 modellek valószínűleg már rendelkeznek ezzel a technológiával.

A Lenovo lehet az első, amely Oculink porttal ellátott laptopokat dob piacra 2024-ben

Az Oculink elméletileg akár 128 Gbps (16GB/s) adatátviteli sebességet is képes biztosítani PCIe 4.0 x8 hardverekkel, és ennél is magasabb sebességet PCIe 5.0 hardverekkel, ami jelentősen meghaladja a jelenlegi USB-C portok 40 Gbps-s maximális sebességét. Az Oculink elsődleges alkalmazási területe az eGPU, azaz a külső grafikus processzorok területe. Ilyen például az ONEXGPU és a GPD G1 eGPU dokkoló, amelyek akár 63 Gbps sebességet is képesek támogatni.

GPTAz ONEXGPU külső grafikus dokkoló: USB4 és Oculink csatlakozókkal
GPT
Az ONEXGPU külső grafikus dokkoló: USB4 és Oculink csatlakozókkal

A Lenovo ThinkBook 14+ 2024-ben várhatóan Intel Meteor Lake processzorral érkezik, ami integrált Intel Xe CPU magokkal rendelkezik, attól függően, hogy melyik processzor opciót választja a Lenovo. A 63 Gbps sebességű grafikus dokk hozzáadása lehetővé teszi, hogy a laptopot játékgépként használjuk dokkolva, miközben utazás közben általános célú laptopként funkcionál.

Az Oculink bevezetése a fogyasztói PC-kbe egyfajta átmeneti megoldásnak tűnhet a Thunderbolt 5/USB4 v2 szabványok piacra kerüléséig. Azonban, ha a Lenovo sikeres lesz ezen a területen, és ha a jövőben még gyorsabb eGPU-k jelennek meg, akkor az Oculink szabvány elterjedhet a szélesebb fogyasztói piacon is.