Ismét felizzottak a kedélyek a TikTok körül, ezúttal egy volt ByteDance alkalmazott nyilatkozata miatt, aki a TikTok anyavállalatánál dolgozott. Yintao “Roger” Yu, a TikTok által 2018-ban elbocsátott tisztviselő, beperelte volt munkaadóját, állítva, hogy azért bocsátották el, mert panaszt emelt a cég magatartása miatt.

"A Kínai Kommunista Párt hozzáféréssel rendelkezik az amerikai TikTok felhasználók adataihoz" - állítja egy volt ByteDance alkalmazott

Ő volt az USA mérnöki részlegének vezetője a Bloomberg szerint. Yu-t elbocsátották, miután panaszt tett főnökeinél a ByteDance “szinte illegális” magatartása miatt. Az egyik vád szerint a Kínai Kommunista Párt rendelkezett egy hátsó csatornával a cég belső rendszerében, amely “szupremáciát biztosító” hozzáférést nyújtott a TikTok által generált összes adathoz, beleértve az USA felhasználók adatait is.

Ez pontosan az, amit az USA hatóságai és törvényhozói problémaként említettek, amikor a TikTok betiltását kérték. Ennek eredményeként az alkalmazás telepítése blokkolásra került 34 amerikai államban a kormányzati telefonokon, az egyetemeken, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Ausztriában és Romániában.

A ByteDance állítja, hogy visszautasította a peres eljárást, mondván, hogy nincs semmilyen jogi vagy tényleges alapja. A cég hangsúlyozza, hogy Yu kevesebb mint egy évig dolgozott a cégnél. A kínai cég szóvivője kijelentette, hogy a ByteDance elkötelezett más cégek szellemi tulajdonának tiszteletben tartása és az adatok összegyűjtése mellett a globális törvények és gyakorlatok szerint.

Yu főnökeit is felkereste, hogy panaszt tegyen arról, hogy a TikTok Instagramról és Snapchatről lopott tartalmat, még szerzői jogokkal védett tartalmat is. Ezenkívül Yu vádolta a ByteDancet azzal, hogy hamisítja az alkalmazásban lélévő felhasználók számát, hogy javítsa metrikáit. Emellett vannak vádak a Kínai Kommunista Párt propagandájának terjesztéséről is.