A Huawei nemrégiben mutatta be a Mate 60-as összecsukható telefonját, ami a Kirin 9000S lapkával érkezett. A telefon bejelentése nem maradt észrevétlen Washingtonban, ahol a készülék technológiai fejlettsége miatt komoly aggodalmak merültek fel. A Reuters értesülései szerint az amerikai kormány új szankciókat tervez bevezetni a kínai cégek számára.

A Mate 60 modelben alkalmazott, 7 nanométeres technológiával gyártott lapka a feltételezéseket felülmúló teljesítményt nyújt. Továbbá, a telefon különböző elemzéseiből kiderült, hogy más, nem várt alkatrészeket, például az SK Hynix RAM-ot is tartalmaz.

A tervezett szankciók célja, hogy hatékonyabban gátolják meg a kínai vállalatok számára szánt lapkák exportját. Ezek a korlátozások elsősorban az MI technológiához kapcsolódó lapkákra irányulnak, míg az általános felhasználású lapkákra nem. A lapkagyártóknak az amerikai szabályozás szerint bejelentést kell tenniük az USA Kereskedelmi Minisztériumának, ha ilyen rendeléseket kapnak kínai partnerektől. A minisztérium azután eseti alapon dönt az engedélyezésről.

Az amerikai kormányzat a lapkaexport további korlátozását is fontolgatja, különösen a katonai alkalmazások és Kína technológiai előrehaladásának féken tartása érdekében.