A Nokia a 4G technológia Holdra szállításán dolgozik, ami hozzájárulhat az újabb holdfelfedezésekhez és az emberi jelenlét erősítéséhez a Föld természetes műholdján. A rendszert az Intuitive Machines IM-2 küldetése keretében állítják üzembe, amelyet 2023 novemberében terveznek felbocsátani egy SpaceX Falcon 9 rakétával. A kezdeményezés előkészülhet a holdra irányuló, legénységgel ellátott Artemis-missziókra. Lássuk a részleteket…

A Nokia a Lunar Outposttal és az Intuitive Machines-szel együttműködve fejlesztett ki egy kifejezetten a világűrben uralkodó szigorú körülmények között működő 4G kommunikációs rendszert. Az Intuitive Machines által kifejlesztett Nova-C holdraszálló egység szállítja majd a rendszert és más teherfelvevőket a Holdra, a végső célállomás pedig a déli holdvidéken található Shackleton-kráter. Ez a technológiai bemutató kulcsfontosságú lehet a legénységgel rendelkező Artemis-missziókhoz kapcsolódóan, a NASA pedig 2025-ben tervezi két űrhajós holdfelszínre juttatását.

A Holdra száll a 4G: Nokia úttörő technológiája elősegítheti az űrkutatás jövőjét

2020-ban a NASA a Nokia vállalatot választotta ki erre a merész projektre, és 14,1 millió dollár támogatást biztosított a Bell Labs számára. A vállalat azt tervezi, hogy a lander rövid és hosszú hatótávolságú kommunikációs képességeit különböző távolságokon tesztelik majd, néhány száz métertől kezdve egészen két-három kilométerig. A Nokia szerint ez a hálózat elengedhetetlen lesz az emberi jelenlét fenntartásához a Holdon és a Marson.

Nokia a 4G internetet az Artemis 3 küldetés során használná a űrhajósok számára, hogy javítsák a hang- és videokommunikációs képességeket, a telemetria- és biometrikus adatcserét, az érzékelő alkalmazásokat és a robotika irányítását. Thierry Klein, a Nokia Bell Labs vállalati és ipari automatizálási kutatólabor vezetője hangsúlyozza annak fontosságát, hogy az űrhajósok ugyanolyan technológiai hozzáféréssel rendelkezzenek az űrben, mint a Földön.

Korábbi legénység nélküli küldetések jelezték, hogy a Hold egyes árnyékos krátereiben jelen van a jég.

Az egyik fő célkitűzésük, hogy segítséget nyújtsanak további felfedezésekben és kísérletekben, amelyek a Holdon található jég felderítésére irányulnak. Egy ilyen felfedezés lélegzetvételhez szükséges oxigént, iható vizet és rakétahajtóanyagot biztosíthatna az űrhajósok számára. Korábbi legénység nélküli küldetések jelezték, hogy a Hold egyes árnyékos krátereiben jelen van a jég.

A Nokia által tervezett 4G kommunikációs rendszer segítheti az emberi jelenlétet a Holdon és a Mars-on is, és fontos mérföldkő lehet a jövőbeli, legénységgel ellátott Artemis küldetésekhez. A vállalat célja, hogy hozzájáruljon a Hold felfedezéséhez, és elősegítse az olyan fontos erőforrások, mint a jég megtalálását a természetes műholdon, ami hosszabb távú űrkutatási lehetőségeket nyitna meg az emberiség számára.